Termocom cere în instanţă municipalităţii să achite agentul termic folosit în decembrie şi ianuarie
SA „Termocom” a depus o cerere la Judecătoria Economică municipală prin care solicită achitarea sumei de 125 mln lei pentru agentul termic distribuit în Chişinău în lunile decembrie şi ianuarie, transmite Info-Prim Neo. Administraţia publică municipală consideră acţiunea nedreaptă şi abuzivă în contextul în care a atacat anterior în Curtea Supremă de Justiţie decizia Curţii de Apel prin care a fost anulată hotărârea Consiliului municipal Chişinău de a abroga tariful de 540 lei pentru o Gcal.
Viceprimarul capitalei, Mihai Furtună, a declarat luni, 17 martie, în cadrul şedinţei operative de la Primărie că cererea SA „Termocom” reprezintă o nouă tentativă de hărţuială a municipalităţii. Viceprimarul consideră că ar fi fost corect ca mai întâi să fie aprobat un nou tarif pentru agentul termic de către CMC şi mai apoi să se facă recalculările respective. SA „Termocom” a prezentat la 27 februarie calculele pentru tariful agentului termic, care pun accentul pe tariful propus în luna noiembrie – 715 lei/Gcal. În acelaşi timp, calculele „Termocom” arată că tariful real este în jur de 912 lei, a spus viceprimarul, menţionând că „Termocom” a refuzat să mai prezinte un proiect de decizie în conformitate cu cerinţele autorităţii naţionale pentru reglementare în energetică, cât şi calculele anului bugetar 2007.
Potrivit lui Mihai Furtună, până la 20 martie subdiviziunile municipale vor decide asupra unui nou tarif, care urmează a fi pus în discuţie la una dintre şedinţele proxime ale CMC. În acest context, viceprimarul a remarcat că SA „Termocom” a finalizat anul bugetar cu un profit de 36 mln lei. Furtună a concluzionat că decizia CMC din 4 decembrie de a abroga tariful a fost una corectă. Viceprimarul afirmă că tariful este cu certitudine unul mai mic de 540 lei per Gcal.
Primarul general, Dorin Chirtoacă, a evidenţiat riscul ca instanţele de judecată să oblige municipalitatea să plătească pentru agentul termic livrat în perioada de la 4 decembrie până la încheierea sezonului de încălzire conform tarifului de 540 lei. Al doilea risc estimat de primar este să fie stabilit prin instanţa de judecată tariful la nivelul maxim de 912 lei, iar municipalitatea să fie pusă în situaţia de a plăti în continuare subvenţia sau de a mări preţul la căldură pentru populaţie. Chirtoacă a îndemnat subdiviziunile municipale să calculeze tariful într-o manieră cât mai deschisă, cu participarea ANRE, a experţilor internaţionali în domeniu, a mediului academic, dar şi a reprezentanţilor sa „Termocom”.
Primarul a spus că această informaţie trebuie să fie „verificată la sânge”. Potrivit lui, în cazul adoptării de către CMC a tarifului, s-ar putea să fie nevoie ca municipalitatea să-l argumenteze în instanţă.
„Trebuie să avem cifra exactă, nu aceea pe care doreşte să o dicteze Guvernul prin intermediul Termocom-ului şi instanţelor de judecată”, a declarat Dorin Chirtoacă. Edilul a subliniat că aprobarea tarifului ţine numai de competenţa CMC, iar instanţa de judecată poate doar să recomande stabilirea unui anumit tarif. „În cazul în care instanţele de judecată vor adopta tariful în locul administraţiei publice locale, asta înseamnă că, de fapt, el va fi stabilit de către stat, dar pus pe seama administraţiei locale, cum s-a întâmplat şi cu apartamentele şi alte competenţe delegate, dar fără acoperire financiară”, a mai spus primarul.
Pentru luni, 17 martie, ora 15.00, este programată o nouă şedinţă de judecată în procesul intentat de SA ”Termocom” prin care distribuitorul a solicitat în instanţă obligarea municipalităţii de a majora tariful la termificare.
La sfârşitul lunii ianuarie Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia CMC din 4 decembrie 2007 prin care a fost abrogat tariful de 540 lei la energia termică. Municipalitatea a fost obligată să achite întreprinderii 100 mln lei, sumă restantă acumulată în contul diferenţei dintre tariful de 233 lei achitat de populaţie şi tariful de 540 lei. Actualmente este pus pe rol un alt dosar. Distribuitorul a solicitat în instanţă obligarea CMC să majoreze tariful pentru termificare.