Termenul de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să fie unul rezonabil şi să fie utilizat cu bună credinţă. Afirmaţia aparţine preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, transmite IPN.
Alexandru Tănase, a menţionat că în Constituţie nu există o stipulare clară, care ar prevedea termenul maxim necesar pentru numirea unui candidat la funcţia de premier, dar există un termen rezonabil, care este necesar pentru anumite proceduri tehnice. Magistratul a specificat că s-a exagerat nepermis de mult în cazul alegerii şefului statului, iar o astfel de situaţie nu ar trebui să se repete. Totodată, Alexandru Tănase a spus că Executivul în exerciţiu trebuie să activeze, dar termenul trebuie să fie cât mai scurt.
„Guvernul acum nu poate să aibă acţiuni pe plan extern, nu poate funcţiona la capacitate maximă, deoarece se află în perioada de exerciţiu. Guvernul acum administrează pe interior. Această situaţie nu poate fi perpetuată la nesfârşit pe un an sau jumătate. Dacă nu se rezolva criza, atunci preşedintele ţării trebuie să purceadă la dizolvarea Parlamentului”, a subliniat magistratul.
În acelaşi context, şeful Biroului Radio Europa Liberă la Chişinău, Vasile Botnaru, a spus că venirea noului şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, tocmai în toamna acestui an, ar trebui să fie un semn de îngrijorare pentru cei de la guvernare. Jurnalistul a menţionat că Uniunea Europeană nu va trimite noul oficial la Chişinău până ce situaţia politică din republică nu se va schimba.