Termenul de actualizare a informațiilor despre beneficiarul efectiv, extins cu un an

Termenul de actualizare a informațiilor despre beneficiarul efectiv a fost extins până pe 31 decembrie 2025. Agenția Servicii Publice precizează că Parlamentul va asigura modificarea cadrului legal aferent, până la finalul acestui an, transmite IPN.

Beneficiarul efectiv este persoana fizică ce deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Potrivit ASP, declararea acestuia este esențială pentru prevenirea folosirii entităților juridice în scopuri ilegale.

Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, permițând monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.

Declararea beneficiarilor este obligatorie doar pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni. Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație.

Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzători individuali taxa este de 364 de lei, iar pentru SRL-uri este de 1149 de lei.

Până în prezent, au depus declarații privind beneficiarii efectivi peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165 362 înregistrate în Registrul de Stat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.