Termenul de executare a hotărârilor judecătorești în care statul are calitatea de debitor va fi redus până la trei luni, comparativ cu șase luni în prezent. Inițiativa a fost susținută de Parlament, transmite IPN.
Modificările prevăd instituirea obligativității executării, din momentul în care devin definitive, a hotărârilor judecătorești privind constatarea încălcării dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătorești și repararea prejudiciului cauzat prin erori judiciare.
Proiectul de lege vine să execute hotărârea Curții Constituționale din 17 noiembrie 2016 pentru controlul constituționalității unor prevederi referitoare la executarea creanțelor împotriva statului, înlăturarea reglementărilor contrare Constituției din conținutul normelor supuse modificării referitor la executarea hotărârilor judecătorești și a termenului de executare în cazul în care statul are calitatea de debitor.
Curtea a reținut atunci că termenul de executare de trei luni este suficient și rezonabil și a indicat asupra faptului că urmează a fi instituită distincția între situațiile în care suspendarea hotărârii judecătorești este solicitată de persoane fizice și juridice de drept privat și cele în care aceasta este solicitată de către persoane juridice de drept public.