Terapia cognitiv-comportamentală, o nouă achiziție a psihologilor Youth Klinic Moldova

Psihologi din centrele de sănătate prietenoase tinerilor „Youth Klinic Moldova” își cresc capacitățile profesionale prin intermediul unor instruiri în terapia cognitiv-comportamentală, susținute de doi psihoterapeuți din România, experți în sănătate mintală, transmite IPN.

În perioada 7-12 octombrie, cei 25 de psihologi din întreaga republică vor deprinde abilități de aplicare a terapiei cognitiv-comportamentale pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă adolescenții și tinerii din Republica Moldova, cum ar fi tulburările de anxietate, depresia, comportamentele de risc ca suicidul, automutilarea, consumul de substanțe, tulburările de alimentație și altele.

„Această instruire, deosebit de valoroasă, va crește eficiența interacțiunii dintre psiholog și adolescent, în cadrul ședințelor de consiliere de care poate beneficia, în mod gratuit și confidențial, fiecare persoană cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani din Republica Moldova. Terapia cognitiv-comportamentală permite psihologilor să abordeze mai eficient problemele legate de situațiile stresante sau violente la adolescenți, să crească calitatea suportului acordat acestora în cele mai dificile momente din viața lor”, a declarat Galina Leșco, coordonatorul Proiectului „Generație Sănătoasă”, în cadrul căruia se desfășoară această activitate.

Cursul de instruire pentru psihologii din rețeaua YK este susținut de psihoterapeuții bucureșteni Raluca Ileana Nica și Elena Diana Stănculeanu, cu o experiență vastă în domeniu. Trainingul se desfășoară pe două module, următorul modul fiind planificat pentru 18-23 noiembrie.

Cursurile coincid cu marcarea, pe 10 octombrie, a Zilei Mondiale a Sănătății Mintale. În 2019, la îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății, ziua este dedicată tinerilor și sănătății mintale într-o lume aflată în continuă schimbare. Conform datelor OMS, jumătate dintre tulburările mintale debutează la 14 ani. Depresia este în top 3 probleme de sănătate cu care se confruntă adolescenții din toată lumea. La nivel mondial, suicidul reprezintă a doua cauză de deces pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani.

Adolescenții din Republica Moldova care se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional se pot adresa psihologilor de la centrele de sănătate prietenoase tinerilor din rețeaua „Youth Klinic Moldova” sau specialiștilor în sănătate mentală din alte instituții. Centrele YK, 41 la număr, sunt deschise în cadrul policlinicilor raionale și municipale, iar serviciile au un caracter multidisciplinar și sunt oferite confidențial și gratuit.


Fortificarea capacităților specialiștilor din cadrul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor are loc în cadrul Proiectului „Generație Sănătoasă”, implementat de Asociația „Sănătate pentru tineri”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Agenției Elvețiane pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.