Tendința de înregistrare a contractelor de locațiune este în creștere, șef direcție FISC

Tendința de înregistrare a contractelor de locațiune este în creștere în ultimii ani. Astfel, în 2018, suma veniturilor din impozitele achitate în baza contractelor de locațiune a crescut cu 50% față de anul precedent și aceasta constituie 16 milioane de lei încasați. Declarația a fost făcută de Nicoleta Nemerenco, șefa Direcției generală conformare a Serviciului Fiscal de Stat, la emisiunea „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2. Funcționara spune că doar în primele trei luni ale anului curent au fost înregistrate circa 3400 de contracte de locațiune, transmite IPN.

Funcționara explică această creștere prin faptul că anul trecut au fost efectuate acțiuni masive de informare a cetățenilor privind consecințele neînregistrării contractelor de locațiune și neachitării impozitelor respective. „Dar, pe de altă parte, este și efectul sancțiunilor, mai ales că din 2018 a fost introdusă o modificare în Codul fiscal care stabilește expres că în cazul în care nu este înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat contractul de dare în chirie a locuinței, atunci Fisc-ul este în drept de a aplica metoda estimativă de evaluare a venitului și de a calcula plățile care nu s-au încasat”, notează Nicoleta Nemerenco.

Denis Staruș, directorul Centrului republican pentru protecția consumatorului, spune că nu ar fi echitabil din punct de vedere social, dacă o persoană juridică achită impozite din darea în chirie, iar o persoană fizică nu. „În Republica Moldova există persoane care au transformat în business acest fenomen de dare în locațiune a apartamentelor. Fiindcă este mai profitabil, decât să ții banii la bancă, cumperi cinci apartamente și să le dai în locațiune pentru a obține un venit”, spune Denis Staruș.

Potrivit lui, odată ce o persoană obține un venit, această persoană trebuie să achite și impozitul pe acest venit. Acest impozit este perceput în majoritatea țărilor, iar procentul care este perceput în Republica Moldova este unul acceptabil.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.