Televiziunea digitală, între calitate înaltă şi închiderea micilor televiziuni

Tranziția la televiziunea digitală, cel mai probabil, va duce la închiderea televiziunilor locale şi regionale. Îngrijorări în acest sens au fost lansate la dezbaterea „Televiziunea Digitală: Ce avem de câștigat? Ce avem de pierdut?”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, transmite IPN.

Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice, susține că ne înglodăm cu tranziția la televiziunea digitală deoarece sloturile din Multiplexul A încă nu au fost completate. Televiziunile locale şi regionale nu știu cum să procedeze şi este nevoie de lumină în aceste cazuri, deoarece costurile de emisie vor fi foarte mari pentru ei. Partea tehnologică este la fel de importantă.

Viceministrul tehnologiei informației și comunicațiilor, Vitalie Ciolac, afirmă că tranziția la televiziunea digitală va permite recepția semnalului în formate video de înaltă definiție, iar coloanele sonore vor fi în mai multe limbi. Avansarea în procesul de tranziție la televiziunea digitală terestră deschide noi oportunități pentru sectorul comunicațiilor, cu impact benefic asupra utilizării serviciilor de către utilizatorii finali. La finalizarea tranziției către televiziunea digitală, în locul celor trei posturi cu acoperire națională vor putea fi recepționate până la 100 de posturi TV. Unul din avantajele evidențiate de viceministru este posibilitatea de a recepționa televiziunea cu antenă, fără plata abonamentului în majoritatea zonelor țării.

Andrei Bargan, directorul Media TV Cimişlia, spune că împreună cu alţi 15 directori de televiziuni locale şi regionale din Republica Moldova sunt cei mai pătimiți în urma trecerii la televiziunea digitală deoarece pot dispărea începând cu 31 decembrie 2017 din eterul televizat, când nu va mai exista semnalul analogic. Andrei Bargan spune că printr-o scrisoare primită cu doi ani în urmă de la Ministerul Tehnologiilor Informației şi Comunicațiilor li s-a comunicat că unele canale cu semnal analogic nu încurcă televiziunii digitale şi pot activa, însă viceministrul MTIC a declarat că va fi sistată complet televiziunea analogică.

Pentru a putea emite în format digital companiile de televiziune trebuie să achite o taxă de 5600 de euro lunar. Televiziunea digitală poate fi recepţionată de televizoarele care au inclus echipament de recepţie DVB-T2 cu compresia H.265, iar în cazul în care televizorul nu are încorporat un astfel de dispozitiv acesta poate fi achiziționat. Statul a alocat 50 de milioane de lei pentru a instala convertoare pentru aproximativ 72 de mii de familii defavorizate, iar de instalare se va ocupa ÎS „Radiocomunicaţii”.

Victor Pulbere, şeful Direcţiei control şi digitalizare din cadrul CCA, spune că în urma concursului anunțat în ianuarie 2016, în aprilie au fost ocupate 12 sloturi din primul Multiplex A, iar în iunie 2016 au fost ocupate încă trei sloturi. Victor Pulbere speră că şi al doilea multiplex va fi completat. „Situația cea mai grea rămâne pentru radiodifuzorii locali”, spune funcționarul public deoarece doar în zona Cahul – Comrat, există radiodifuzori care prin fuziune, consolidându-se financiar, vor putea să construiască un multiplex regional.

Multiplexul A acoperă cu semnal 85% din populația țării şi 76% din teritoriul Republicii Moldova. Pe site-ul ÎS „Radiocomunicaţii” este plasat un ghid de conectare la televiziunea digitală terestră.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.