Tehnologiile învechite generează preţuri înalte în agricultură
Preţurile la produsele agroalimentare vor rămâne înalte pe durata întregului an. Veniturile producătorilor agricoli însă nu vor urma acest trend, din cauza costurilor înalte de producţie, apreciază experţi independenţi, citaţi de Info-Prim Neo.
Ana Popa, director de programe în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” explică acest fapt nu doar prin majorarea preţurilor la produsele petroliere, dar şi prin faptul că activitatea agricolă în Republica Moldova nu se desfăşoară pe întreg parcursul anului, ci doar timp de câteva luni. O altă explicaţie este nivelul scăzut de instruire a producătorilor, lipsa cunoştinţelor de marketing.
Vicedirectorul proiectului „Competitivitatea agricolă şi Întreprinderi Mici şi Mijlocii”, Ion Perju, explică costurile înalte de producţie în agricultură prin tehnologiile învechite care se aplică. „Agricultorii toarnă cu căldarea chimicale, în loc să procure fertilizanţi de calitate”, a mai spus expertul.
Doctorul în economie Victor Moroz, de la Institutul Economie, Finanţe şi Statistică, la fel consideră că aplicarea tehnologiilor neperformante de producere reduce productivitatea muncii şi se reflectă negativ asupra competitivităţii produselor agroalimentare autohtone faţă de cele de import.
Veniturile producătorilor agricoli sunt diminuate substanţial şi de prezenţa pe tot lanţul valoric de producţie şi comercializare în agricultură a numeroşilor intermediari. „Ceea ce face în prezent Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, proiectul cu piaţă agricolă, normele de funcţionare a acesteia, ar trebui să schimbe situaţia”, a subliniat Victor Moroz.
Experţii spun că este nevoie de revizuit politicile de subvenţionare, pe de o parte, şi se de încurajat producerea eficientă, pe de altă parte.