Tehnici de manipulare TV, deconstruite într-un studiu de caz

Neadevărurile utilizate într-un reportaj despre Moldova difuzat de Pervyi Kanal au fost enumerate şi explicate într-un studiu de caz, în cadrul unui proiect implementat de IPN ce tinde să taxeze politicienii şi formatorii de opinie atunci când aceştia mint şi manipulează.

Reportajul analizat de la Pervyi Kanal, cel mai privit post din ţară, vizează protestele din ianuarie de la Chişinău. „Dat fiind impactul enorm asupra publicului şi cinismul cu care jurnaliştii de la acest post manipulează datele şi faptele, am decis să numărăm minciunile din reportaj, să arătăm adevărul din spatele lor şi să explicăm de ce Pervyi a ales anume această minciună şi nu alta”, afirmă autorii articolului.

Autorii identifică în reportaj treisprezece inexactităţi, pe minute şi secunde. Acestea includ exagerări sau „minciuni gratuite” – scopul cărora ar fi de „a creşte efectul de dramatism”, citarea „unor surse imaginare”, dar şi afirmaţii manipulatoare făcute de persoanele intervievate.

Iată câteva din inexactităţile identificare în reportaj:
 

reportaj

sic!

0:45: „...conform unor documente semnate cîțiva ani în urmă, în caz de dezordini, în Moldova vor fi introduse armatele române...”

Fals.
Manipularea se vede și din felul în care e formulată afirmația, fără trimitere exactă – „unor documente, cîțiva ani în urmă”. Ce document? În ce an semnat? Doi foști miniștri ai apărării din Moldova au negat deja existența unor astfel de documente. Minciuna dată e o sperietoare pentru cetățenii Moldovei...

1:38: „Oamenii protestează sub zidurile Cabinetului de Miniștri al Moldovei, în jurul căruia au fost plasate cîteva cordoane de polițiști...”

…și camera arată un singur cordon de polițiști.

5:05: „...criza politică în această țară a ajuns la așa o limită, încît ratingul președintelui Nicolae Timofti a ajuns la nivelul erorii statistice, de aproximativ 1%”

Inexact.
Se creează impresia că președintele avea cîndva un rating de încredere mare, iar acum, în urma crizei politice, el a ajuns la limita erorii de sondaj... Motivația minciunii vine din psihologia consumatorului intern rus. Rusia e o republică prezidențială cu președinte votat de cetățeni. Ratingul președintelui în așa situație e un indicator al legitimității exercitării puterii...

5:53: „...după cum spun participanții la miting, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ratificat anul trecut, doar a înrăutățit situația economică în țară, produsele de export tradiționale moldovenești nu trebuiesc Europei...”

Fals.
La un an de la implementarea liberalizării comerțului cu UE, exporturile de bunuri agroalimentare către UE a crescut cu 10,8%, compensînd parțial scăderea exporturilor către alte destinații, în special către Rusia, unde scăderea a constituit circa 73%.

6:15: vox Iuri Vitneanski „...în acest an majoritatea agricultorilor, 90% din ei nici nu și‐au strîns recolta. Legumele și fructele pur și simplu putrezeau. Merele cădeau putrede pe pămînt...”

Fals.
Este repetarea unei manipulări mai vechi, lansate tot de Pervyi Kanal în septembrie 2015, deconspirată ușor de jurnaliști. În imagini se arătă niște agricultori care scutură merele cu prăjina pentru „a salva copacii”, pentru că nu aveau ce face cu ele. Ulterior, merele din livada în care s-a filmat „drama” au fost culese și exportate.


Articolul integral poate fi citit pe pagina proiectului sic.md.

Lansat la începutul lui martie, sic! este un proiect al agenţiei IPN, implementat cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova. Scopul proiectului sic! e să identifice în declaraţiile publice de impact minciunile, inexactităţile şi manipulările, să informeze într-un mod simplu şi accesibil cetăţenii despre acestea. În mod ideal, efortul proiectului va încuraja cetăţenii să aleagă surse credibile de ştiri, iar formatorii de opinie să se abţină de la manipulări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.