Taxele şi impozitele plătite de chișinăuieni să rămână în bugetul municipal, candidat PL

Candidatul Partidului Liberal la funcția de primar al capitalei, Valeriu Munteanu, propune ca taxele şi impozitele plătite de chișinăuieni să rămână în bugetul municipal şi să nu mai fie la dispoziția Guvernului. Potrivit lui, un exemplu în acest sens este în UTA Găgăuzia, unde 100% din impozitul pe venit al persoanelor fizice și juridice, TVA și accize, formatoare de buget, rămân la Comrat. Într-o conferinţă de presă, susținută alături de deputații liberali, Valeriu Munteanu a anunțat că PL vine cu un proiect de lege de amendare a Legii finanțelor publice locale, transmite IPN.

Candidatul PL susține că în comparație cu situaţia de la Comrat,chișinăuienii rămân a fi prizonierii intereselor politice. „Chișinăul este unica capitală din Europa care are pentru dezvoltare doar 3% din cele patru miliarde care există în bugetul municipiului Chișinău, restul sunt pentru cheltuieli curente”, susține Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, orașul Chișinău încasează anual, mai exact în 2017, zece miliarde de lei, însă bugetul Chișinăului pentru 2018 este de patru miliarde doar. „Șase miliarde de lei le ia Guvernul pentru necesități proprii și din păcate le distribuie pe criteriu politic. Cine se poate apleca mai mult în fața Partidului Democrat și personal în fața domnului Plahotniuc acela primește bani”, spune Valeriu Munteanu. Candidatul la Primărie consideră că în acest caz este încălcată brutal Carta autonomiei locale.

Valeriu Munteanu susține că respectivul proiect de lege este un început în acțiunea liberalilor de redimensionare a finanțelor publice locale, lucru care va permite dezvoltarea orașului pentru un termen mediu și lung. „În caz contrar Chișinăul va degrada tot mai mult iar politicul din Republica Moldova va putea să intervină tot mai mult în gestionarea surselor care sunt sustrase din buzunarele chișinăuienilor și duse în ală parte în interese strict politice și electorale”, a menționat Valeriu Munteanu.

Deputatul liberal, Roman Boțan, a spus că proiectul de lege propus vine să confirme necesitatea respectării Cartei europene a autonomiei locale pe dimensiunea financiară, o condiție care este primordială pentru descentralizarea administrativă. În opinia sa, autoritățile publice locale trebuie să dispună de suficiente instrumente pentru ca sursele să poată fi gestionate corect și cu eficiență pentru dezvoltarea comunităților locale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.