Taxele pentru grădiniţă nu s-au dublat, iar decontările în favoarea unor bugete nu vor mai întârzia

Unii părinţi din capitală s-au alertat când au fost puşi în situaţia să achite o taxă dublă pentru grădiniţă în luna curentă, pronunţându-se împotriva unei creşteri atât de mari a taxei. Solicitată de o parte dintre aceştia, Agenţia IPN a investigat cazul şi informează că temerile nu s-au confirmat, deşi anumite deranjuri, legate de transferurile mijloacelor băneşti pe conturile unor instituţii preşcolare au avut, într-adevăr, loc.

Conform Angelei Monacu din cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău, cheltuielile pentru alimentaţia copiilor în grădiniţe s-au majorat puţin cu începere din anul curent, însă această majorare nu poate conduce la dublarea taxei de grădiniţă achitată de părinţii lor.

Ea a precizat că pe zi pentru alimentaţia copiilor sunt prevăzute 18,7 lei (faţă de 17,55 lei în 2015), din care 12,45 lei contribuţia autorităţii locale, iar 6,25 lei, cheltuieli acoperite de părinţi.

„Există o prevedere, prin care fiecare grădiniţă are posibilitatea să majoreze aceste cheltuieli cu o anumită sumă, care poate varia între 1-5 lei”, a adăugat specialista.

Pe de altă parte, mai mulţi părinţi ne-au informat că pe luna februarie taxa pentru grădiniţă care urmează să o achite este dublă faţă de cea din ianuarie. Inclusiv, un semnal în acest sens, am recepţionat de la un părinte, care îşi duce copilul la grădiniţa numărul 20 din sectorul Buiucani al capitalei. În această grădiniţă, cu consimţământul părinţilor, norma zilnică de alimentaţie a fost majorată până la 19,96 lei. Este evident că această majorare nu conduce la dublarea taxei pentru grădiniţă.

Contactată de IPN, Larisa Vavilov, şefă pe gospodărie a grădiniţei în cauză, a explicat, că, de fapt, nu e vorba de dublarea taxei, ci de plata taxei pentru lunile ianuarie şi februarie 2016.

„Pe contul grădiniţei nu au venit banii pentru luna ianuarie, şi, firesc, restanţa urmează să fie plătită în luna februarie”,a specificat ea.

Părintele, care ne-a semnalat, este gata să prezinte bonul, care confirmă că a achitat taxa pe ianuarie la una din subdiviziunile BC Moldova Agroindbank,cea amplasată pe strada Vasile Lupu.

Managerul pentru relaţii cu publicul al BC Moldova Agroinbank Svetlana Rudenco, într-un comunicat remis la solicitarea IPN, menţionează că banca nu are niciun motiv să reţină plăţile. Cauza neînregistrării în contul grădiniţei a mijloacelor băneşti (taxei pentru grădiniţă) nu depind de bancă.

„BC „Moldova Agroindbank” SA recepţionează plăţile prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăţi Electronice (MPay) în baza contractului, încheiat cu Centrul de Guvernare Electronică şi Ministerul Finanţelor. În temeiul acestui contract, anume în responsabilitatea Centrului de Guvernare Electronică este transferul în conturile beneficiarului (în acest caz - bugetele locale) a mijloacelor băneşti încasate de la plătitori”,se spune în comunicat .

De la Centrul de Guvernare Electronică am fost informaţi că au existat unele întârzieri în luna ianuarie cu transferurile în favoarea unor bugete. Acestea sunt explicate prin implementarea de la 1 Ianuarie a noului Plan de conturi (conturile IBAN), despre aceste întârzieri a informat mai înainte Ministerul Finanţelor.

„Chiar astăzi încheiem lucrul asupra procesului de setare a conturilor IBAN, Cerem scuze cetăţenilor pentru incomodităţi şi le promitem că n-o să mai fie reţinerii cu decontările în favoarea unor bugete, iar banii achitaţi o să ajungă pe conturile grădiniţelor şi altor instituţii la timp, a menţionat Dumitru Postu,manager la Centrul de Guvernare Electronică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.