Taxe locale care se vor pune în aplicare din 1 ianuarie

Din 1 ianuarie, în municipiul Chișinău se va pune în aplicare o nouă taxă pentru salubrizare. Fiecare persoană fizică înscrisă la adresa declarată ca domiciliu va achita 10 lei lunar. Sunt scutite de taxă persoanele de vârstă pensionară, cele cu dizabilităţi şi copiii cu vârsta de până la 18 ani, transmite IPN.

În 2020, taxa pentru posesorii de câini constituie 120 de lei anual pentru fiecare animal. Scutiţi de taxă sunt nevăzătorii şi pensionarii singuri, cu condiția întreținerii unui singur câine.

În noul an, se va aplica taxa pentru amenajarea teritoriului, în mărime 180 de lei anual, pentru fiecare salariat şi/sau fondator al întreprinderii individuale, al gospodăriei ţărăneşti (de fermier), de asemenea, pentru membrii acesteia şi/sau pentru fiecare persoană care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei.

Taxa pentru parcare (achitată de organizatorii parcărilor) a fost stabilită la nivel de 30 de lei anual pentru fiecare metru pătrat. Taxa pentru dispozitivele publicitare este de 750 de lei anual pentru fiecare metru pătrat.

Taxa de piaţă va constitui 48 de lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru pieţele alimentare, agricole, nealimentare şi mixte; 70 lei/m2 – pentru pieţele auto amplasate în teritoriul oraşului, cu regim scurt de activitate şi 84 lei/m2 – pentru pieţele auto cu regim de activitate de 6-7 zile. 840 de lei anual e taxa anuală pentru fiecare metru pătrat pentru pieţele de flori amplasate în perimetrul parcurilor de cultură şi odihnă, cu regim de activitate non-stop şi 70 lei/m2 pentru celelalte pieţe de flori. 18 lei anual e taxa pentru fiecare metru pătrat pentru pieţele de tip „second hand”.

Sunt scutite de taxa pentru amenajarea teritoriului, taxa de piaţă, taxa pentru parcare şi cea pentru dispozitivele publicitare, autorităţile publice şi instituţiile finanţate de la bugetele de toate nivelurile, misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate în Republica Moldova, precum şi reprezentanţele organizaţiilor internaţionale, Banca Naţională a Moldovei, proprietarii sau deţinătorii bunurilor rechiziţionate în interes public, pe perioada rechiziţiei, conform legislaţiei şi subiecții care desfășoară activități conform cap. 10³ din Titlul II al Codului Fiscal.

Taxele locale și cotele concrete ale acestora se pun în aplicare începând din 1 ianuarie 2021.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.