Taxă fixă pentru grupele cu program prelungit în școlile din Chișinău

Municipalitatea stabilește taxe fixe pentru grupele cu program prelungit în școlile din Chișinău: 360 de lei lunar – pentru programul prelungit cu trei ore și 690 de lei – pentru șase ore. Plățile se vor face în baza bonului eliberat de instituție. Copiii din familiile social-vulnerabile vor frecventa grupele cu program prelungit gratuit. Despre aceasta a anunțat șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, la ședința operativă a serviciilor municipale, transmite IPN.

Acum trei ani, în conformitate cu Codul Educației, Primăria a identificat bani pentru a finanța suplimentar școlile, acoperind cheltuielile pentru programul prelungit. În total în municipiul Chișinău, în listele copiilor din clasele primare se regăsesc 38 679 de elevi. Până la anul nou, în grupele cu program prelungit finanțate din bugetul municipal erau înscriși circa 30 de mi de elevi.

„Odată cu presiunea Guvernului asupra bugetului municipal, DGETS a abrogat ordinele de finanțare a grupelor cu program, dar nu a fost sistată activitatea  grupelor. Activitatea lor e prevăzută de regulamentul elaborat Ministerul Educației și Cercetării și de Codul Educației. Prin ordinele de abrogare au fost transmise drepturile de a organiza activitatea grupelor către școli, care urmează să decidă asupra activităților date”, a declarat șeful Direcției generale educație, tineret și sport.

Potrivit lui, până pe 31 decembrie, din cele 1040 de grupe, practic 93% erau grupe de 3 ore, iar după 3 ore părinții achitau neformal plăți pentru a continua activitatea la grupă. Plățile respective erau între 300 și 1200 de lei lunar, bani care nu ajungeau în bugetului instituției.

Și pentru că legislația le permite școlilor să presteze servicii contra cost, grupul de lucru constituit pentru a identifica soluții în ceea ce ține de activitatea programului prelungit a propus fixarea unor taxe oficiale. S-a elaborat regulamentul de prestare a serviciilor contra cost pentru grupele cu program prelungit. Părintelui, care va solicita înscrierea copilului la program prelungit contra cost i se va elibera un bon lunar, după modelul bonurilor pentru alimentație din grădinițe.

Andrei Pavaloi a precizat că s-a decis să fie acordate anumite facilități familiilor social-vulnerabile. Este vorba de circa 6 mii de copii care vor putea frecventa gratuit grupele cu program prelungit.

În această săptămână vor fi definitivate și semnate toate actele pentru a putea pune în aplicare soluția identificată, a precizat Andrei Pavaloi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.