Organizația „Tarna Romˮ cheamă autoritățile țării să creeze condiții pentru ca romii strămutați în urma războiului din Ucraina să se poată integra în comunitate, îndeosebi odată cu închiderea centrelor de plasament. Potrivit lui Marin Alla, director general al organizației, o soluție ar putea fi repartizarea locuințelor sociale pentru persoanele de etnie romă care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova și cei strămutați din Ucraina din clădiri ruinate, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, Marin Alla a menționat că momentul care ar putea facilita mai ușor integrarea romilor strămutați în Republica Moldova este încercarea de a transforma spații raionale, spații care se află în proprietatea administrației publice locale, grădinițe care nu sunt reparate, spații publice care stau în paragină etc. în case sociale pentru oamenii vulnerabili din localitate, dar și pentru comunitățile de etnie romă strămutate din Ucraina.
O altă recomandare se referă la posibilitatea de a prelungi activitatea centrelor de plasament temporar. În momentul în care Guvernul nu are capacități să întrețină aceste centre, se propune identificarea posibilităților de parteneriat internațional astfel ca centrele care deja sunt deschise să activeze cât mai mult timp posibil. Încă o propune a fost ca Republica Moldova împreună cu parteneri să ofere o garanție sub aspectul social pentru romi refugiați din Ucraina care nu au unde să se întoarcă, ca această categorie de oameni să aibă încredere în statul Republica Moldova.
„Este nevoie ca statul și partenerii internaționali să înțeleagă cum contribuie mai departe pentru facilitarea unui trai decent și liber pe teritoriul Republici Moldova a tuturor persoanelor strămutate, indiferent de naționalitate, a menționat directorul general al organizației „Tarna Romˮ.
Marin Alla a adăugat că, în momentul în care autoritățile se vor implica activ în căutarea soluțiilor pentru integrarea în societate a romilor strămutați din Ucraina, atunci soluțiile vor apărea. Neimplicarea, tergiversarea, abandonarea acestui subiect poate cauza cetățeni excluși, marginalizați, cetățeni cărora nu li se respectă drepturile menționate în convențiile europene semnate de Republica Moldova. Educația și angajarea în câmpul muncii este cheia succesului pentru a crește o nouă generație de romi în comunitățile din Republica Moldova, care vizează implicit romii strămutați din Ucraina.