Ţările baltice se află în UE, iar Republica Moldova nu, pentru că a ezitat, Iurie Leancă

Motivul pentru care Moldova nu se află în Uniunea Europeană alături de alte foste republici sovietice precum ţările baltice este ezitarea demonstrată de către societate şi clasa politică în privinţa direcţiei de dezvoltare a ţării. Declaraţia a fost făcută de premierul Iurie Leancă în cadrul Forumului Konrad Adenauer de Politică Europeană „Viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, transmite IPN.

„În 91, şi Moldova, şi Letonia, au fost două republici sovietice cu un nivel de pornire al independenţei comparabil şi economic, şi social. Şi iată astăzi Letonia este o ţară care are o pensie medie de 300 de euro, salariu mediu de 800 de euro, subvenţii în agricultură de 180 de euro pe hectar, ca să nu mai vorbesc de siguranţa socială sau de cea politică, inclusiv militară a acestor ţări, nu doar a Letoniei, dar şi a Estoniei, a Lituaniei şi a celorlalte ţări la vest de noi, din Europa Centrală”, a declarat premierul.

„Eu sunt convins că diferenţa de ce Letonia a reuşit şi noi mai puţin nu e de aceea că am fi mai puţin inteligenţi, nu de aceea că am fi puţin harnici, dar de aceea că de la 91 încoace tot am ezitat. Am ezitat neavând un obiectiv foarte clar, o viziune despre viitorul acestei ţări, ce fel de sistem politic, unde vrem să fim ancoraţi, ce fel de reguli vrem să impunem şi, în rezultat, avem un stat cu instituţii încă slabe, încă puternic afectate de politic, mă refer la cele care trebuie să fie pe deplin independente”, a explicat Iurie Leancă.

„Noi nu trebuie să inventăm bicicleta. Noi trebuie să preluăm elementele de care s-au ghidat ţările baltice, România, Polonia sau cei care acum fac acelaşi lucru în Balcanii Occidentali, cei care acum merg înaintea noastră şi mult mai activ pe calea integrării europene”, a subliniat şeful executivului.

Prezent la conferinţă, dr. Hans-Gert Pottering, preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer şi ex-preşedinte al Parlamentului European, a reiterat faptul că Uniunea Europeană nu exportă soluţii gata făcute, dar îşi poate împărtăşi experienţa şi poate oferi asistenţă şi sprijin pentru elaborarea unor soluţii concrete, adaptate la problemele locale, însă care trebuie să se încadreze în spiritul valorile europene.

Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) şi-a început activitatea în Republica Moldova în 2007, axându-se pe educaţie politică şi consultanţă. Iniţial, proiectele au fost coordonate prin intermediul Biroului de la Bucureşti, iar în 2009 Fundaţia a lansat un program individualizat pentru Republica Moldova. În anul 2014 Fundaţia a înregistrat şi o Reprezentanţă în Republica Moldova. Activităţile educaţionale includ conferinţe, seminare şi workshop-uri, iar cele de consiliere sunt orientate, în primul rând, către partidele politice. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.