Tariful la deservirea blocurilor din capitală rămâne deocamdată neschimbat
Majoritatea consilierilor municipali au optat în şedinţa de luni, 24 decembrie, a Consiliului municipal Chişinău, pentru remiterea spre reeaxaminare a proiectului de decizie cu privire la majorarea tarifului pentru deservirea blocului. Pentru proiectul care prevedea majorarea tarifului de la 0,19 lei până la 1,57 lei, au votat doar consilierii fracţiunii Partidului Liberal.
Majoritatea consilierilor s-au arătat nemulţumiţi de faptul că, deşi li s-a îmânat un proiect care prevedea un tarif fragmentat pe diferite tipuri de servicii prestate în cadrul Întreprinderilor municipale de gestionare a spaţiului locativ (ÎMGFL), şeful Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, Dionisie Boaghe, a venit în şedinţă cu un proiect care prevedea aprobarea unui tarif de 1,57 lei, cu prevederea unui ajutor social care consta în achitarea a doar jumătate din acest tarif pentru 9 metri pătraţi de spaţiu locativ.
Dionisie Boaghe a menţionat că tariful actual de 0,19 bani a fost aprobat încă în 1997 şi nu a fost ajustat pe parcursul ultimilor ani. Potrivit lui, costurile reale la moment pentru menţinerea în situaţie bună a blocurilor de locuit ar trebui să fie de 3,10 bani pentru un metru pătrat.
Liderul fracţiunii social-democrate, Eduard Muşuc a condiţionat votarea acestui proiect prin compensarea de către municipalitate a tarifului pentru pensionarii, invalizi şi familiile cu mulţi copii. Deasemenea, el a cerut transmiterea reţelelor de bloc la balanţa furnizorilor de servicii şi elaborarea unei concepţii de reformare a sitemului actual de administare a blocurilor de locuinţe şi trecerea acestora din gestiunea ÎMGFL în getsiunea Asociaţiilor proprietarilor de locuinţe privatizate (APLP) şi asociaţiilor în condominiu.
Consilierul fracţinii „Alianţa Moldova Noastră”, Oleg Cernei, a considerat inadmisibilă gestionarea de mai departe de către ÎMGFL a fondului de locuinţe din municipiu. Potrivit lui, la moment 95% din fondul locativ este privatizat, iar un nou tarif nu ar trebui aprobat până când nu o să existe un concept clar de reformare a fondului municipal de locuinţe.
Mai mulţi consilierii au fost de părere că în condiţiile în care apartamentele sunt privatizate, de la bugetul municipal nu ar trebui să fie alocate resurse financiare pentru întreţinerea blocurilor de locuit, iar cheltuielile ar trebui să revină locatarilor.
Municipalitatea subvenţionează anual cu câte 20 - 40 mln de lei activităţile ÎMGFL, care gestioneatză cca 70% din fondul locativ din municipiu. Restul blocurilor sunt gestionate de către APLP şi Cooperative de Construcţie a Locuinţelor CCL, unde adunarea generală a acţionarilor votează nivelul tarifelor pentru deservirea blocurilor.