Tarifele ridicate în luna mai vor influenţa mai puţin preţurile de consum decât majorările din ianuarie, BNM
Banca Naţională a Moldovei (BNM) afirmă că majorarea tarifelor din luna mai va avea un impact mai mic asupra preţurilor de consum, comparativ cu majorarea din ianuarie. Inflaţia pentru luna mai se încadrează în limitele prognozelor asupra inflaţiei de 10,8% pentru pentru finele anului, se precizează într-un comunicat de presă al băncii centrale, citat de Info-Prim Neo.
O contribuţie semnificativă la formarea preţurilor la produsele alimentare o are factorul sezonier. În această perioadă se ieftinesc produsele din carne, peşte şi lactatele.
Inflaţia de bază se situează în limitele obiectivului declarat pentru finele anului curent, înregistrând o creştere pentru ultimele 12 luni de 5,1%, ceea ce atestă influenţa sporită a factorilor nemonetari asupra procesului inflaţionist, se menţionează în comunicatul BNM.
Ritmul lunar al inflaţiei de bază (inclusiv creşterea preţurilor la produsele nealimentare) îşi păstrează tendinţa de diminuare de la începutul anului, ca urmare a aprecierii monedei naţionale faţă de valutele principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova: Zona Euro şi Federaţia Rusă.
Preţurile reglementate au înregistrat o creştere de 1,9% faţă de luna precedentă, fiind determinată preponderent de sporirea preţurilor de livrare a gazelor naturale importate de Republica Moldova. Tarifele de livrare a gazelor pentru consumatorii finali au crescut cu 14,1% şi a tarifului la energia termică livrată de Termocom şi CET-Nord – cu 17,5% şi, respectiv 15,9%.
La modificarea preţurilor reglementate în luna mai a contribuit şi creşterea preţurilor pentru apeduct şi canalizare, precum şi cea a tarifelor pentru serviciile transportului urban în unele localităţi din Republica Moldova.
Preţurile la combustibili s-au majorat cu 0,6% de luna aprilie din cauza creşterii preţurilor la cărbune cu 0,6% şi la carburanţi cu 1%, ceea ce a constituit o premisă pentru creşterea Indicelui Preţului de Consum (IPC) .
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, IPC pentru ultimele 12 luni a constituit în luna mai 7.9 la sută, diminuându-se cu 0,2 puncte procentuale comparativ cu luna aprilie.