Limba oficială, definită în hotărârea Curţii Constituţionale (CC) şi în actele constituţionale, este limba română. Hotărârea are efect de lege şi nu poate fi ignorată de nicio autoritate din Republica Moldova. Declaraţia aparţine preşedintelui CC, Alexandru Tănase, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova1, notează IPN.
Alexandru Tănase a menţionat că cei care vor să organizeze un referendum pentru a afla părerea cetăţenilor Republicii Moldova vizavi de decizia Curţii privind limba de stat, trebuie să ştie că problemele ştiinţifice nu pot fi supuse votului politic sau plebiscitului în general. „Vreau să fiu foarte explicit, hotărârea Curţii Constituţionale produce efect de drept. Hotărârile de interpretare a Constituţiei au caracter de lege. În sensul acesta nu poate exista nicio posibilitate de a evita hotărârea Curţii Constituţionale”, a spus Alexandru Tănase.
Magistratul a explicat că hotărârile Curţii Constituţionale, în special, cele de explicare, de interpretare a Constituţiei, nu necesită îndeplinirea condiţiilor de forme pentru a produce efect juridic. Hotărârile interpretative ale Curţii au caracter de lege, produc efect imediat şi nu pot fi ignorate nici de o autoritate din Republica Moldova. „În cazul de faţă, Parlamentul nu este obligat să opereze modificări. Noi avem în blocul de constituţionalitate două texte care au conţinut diferit. Curtea Constituţională a spus care este textul exact şi acesta urmează a fi aplicat imediat începând cu ziua pronunţării hotărârii, fără niciun fel de discuţii”, a subliniat Alexandru Tănase.