Taberele de odihnă nu vor lucra, cel puțin în luna iunie

Taberele de odihnă pentru copii și adolescenți din țară nu se vor deschide, cel puțin pe parcursul lunii iunie. Solicitată de IPN, Natalia Grîu, secretar de stat în domeniul educației, a declarat că taberele nu vor fi deschise, având în vedere riscul major de contaminare în masă a copiilor, dar și a cadrelor didactice angajate acolo, cu noul tip de coronavirus. Taberele se vor deschide doar dacă va exista o decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în acest sens.

Potrivit secretarului de stat, din cauza situațiie de urgență în sănătate, proiectul hotărârii de Guvern cu privire la organizarea odihnei de vară a fost stopat. La un demers al  Ministerului Educației, Culturii și Cercetării adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cel din urmă a răspuns că există un risc epidemiologic major de aflare a copiilor în tabere.

Acest risc este determinat de nerespectarea spațiului necesar pentru fiecare copil, nu este posibilă respectarea rigorilor necesare în folosirea concomitentă a sălilor de mese din blocurile alimentare, unde nu există capacitatea de a asigura distanța socială. MSMPS a menționat aspecte ce țin de aflarea concomitentă în zone de agrement a mai multor persoane, precum și incapacitatea sistemului de a supraveghea igiena copiilor. Din aceste motive, nu pot fi obținute în această perioadă certificatele medicale în baza cărora s-ar permite accesul copiilor în tabere și, respectiv, nu se poate de vorbit despre deschiderea taberelor.


Secretarul de stat nu a putut preciza unde vor fi direcționate sursele financiare prevăzute în acest an pentru biletele în tabere și pentru reparația și pregătirea acestora. De acest lucru este responsabil Ministerul Finanțelor, dar cert este că în această acest an mai multe linii bugetare au fost direcționate în funcție de necesitățile COVID-19, a subliniat Natalia Grîu.

Un grup de lucru intersectorial este în proces de elaborare a instrucțiunilor pentru redeschiderea instituțiilor de educație timpurie, instituțiilor de învățământ, căminelor, instituțiilor care oferă servicii de formare continuă, inclusiv pentru adulți.  Dar fără o decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, acestea nu vor putea fi deschise.

Pentru vacanța de vară, MECC propune diverse activități online. Direcția generală educație, tineret și sport din municipiul Chișinău a inițiat un program de organizare a taberelor online și 11 tabere din Chișinău deja și-au propus oferta de servicii educaționale online. Totodată, astăzi, de Ziua Internațională a Protecției Copilului, MECC a lansat o platformă online „Orășelul virtual”, cu mai multe ateliere, jocuri, master-clasuri pentru copiii de toate vârstele. Platforma poate fi accesată gratuit pe: 1iunie.artico.md.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.