Componenta de granturi oferite de USAID în Programul Consolidarea Societăţii Civile în Moldova, implementat de FHI 360, a ajuns la final. Timp de 4 ani, peste 200 de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova au beneficiat de finanţări pentru dezvoltarea politicilor publice şi diversificarea serviciilor prestate.
Directorul de program FHI 360, Anatol Beleac, a declarat că în perioada 2009-2013 organizaţiile neguvernamentale au venit cu planuri de acţiuni în soluţionarea mai multor problemele ce ţin de respectarea drepturilor omului, promovarea persoanelor cu dizabilităţi şi activităţi de soluţionare a unor probleme de mediu, activităţi regionale etc. Organizaţiile care au aplicat la programul de granturi trebuiau să respecte mai multe condiţii. Una a fost implicarea comunităţii în elaborarea proiectelor.
„Ne-am propus să identificăm care sunt problemele cu care se confruntă cetăţenii de rând. Astfel, au fost oferiţi bani pentru soluţionarea unor probleme comunitare, ca reparaţia unui pod dintr-un sat sau consolidarea unui dig ce prezintă pericol pentru localitate”, a spus Anatolie Beleac.
A altă condiţie a fost ca ONG-urile să se axeze pe dezvoltarea lor organizaţională şi viabilitatea financiară, prin diversificarea serviciilor pe care le prestează, să nu fie atât de dependente de donaţiile străine. Suma granturilor oferite a oscilat de la 20 la 80 de mii de dolari, iar organizaţiile trebuiau să vină şi cu o contribuţie proprie.
Directorul Centrului „Contact” din Cahul, Silvia Strelciuc, a menţionat că, în cadrul programului de granturi, asociaţia a reuşit să-şi diversifice serviciile. Mai multe activităţi ale organizaţiei au ajuns pe planul de acţiuni al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud şi au fost stabilite mai multe parteneriate cu autorităţile publice centrale şi locale. „Datorită acestui program am reuşit să dezvoltăm componenta organizaţională, ceea ce ne-a permis să credem mai mult în forţele proprii. Am procurat echipamente necesare, am îmbunătăţit baza tehnico-materială. În acest context ne-am îmbunătăţit politicile din domeniul comunicării, managementului financiar şi ne-am dezvoltat ca organizaţie durabilă”, a menţionat Silvia Strelciuc.
Ea a mai spus că organizaţia pe care o conduce este mai puţin dependentă de donaţiile externe, prestează servicii pentru autorităţile locale, efectuează proiecte de planificare strategică, facilitează strategii de dezvoltare regională a raioanelor. Silvia Strelciuc a adăugat că în ultimii 2 ani ponderea resurselor financiare din prestarea serviciilor a crescut de la 1% la 7%.