Sute de gospodării au fost inundate, nivelul apelor continuă să crească
Aproximativ 140 de case de locuit din s. Drepcăuţi, Briceni, au fost inundate după ce apa în râurile Prut şi Nistru s-a revărsat din albie. Patru dintre acestea au fost distruse complet.
În s. Criva, din acelaşi raion, apa a intrat în 85 de case, 7 dintre care au fost distruse. Au fost afectate de ape şi localităţile Lipcani, Vălcineţ, Ocniţa, Otaci. Potrivit datelor Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, în această dimineaţă numărul total al caselor inundate se ridica la 272. Victime omeneşti nu sunt. Din zonă au fost evacuate 626 de persoane. Au fost distruse drumuri şi terenuri agricole, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit ofiţerului de presă, Tatiana Corceac, pompierii au lucrat în regim non-stop, reuşind să evite mai multe tragedii. În acest context se înscrie evacuarea de urgenţă a 18 copii din Centrul de plasament din or. Soroca, depistarea şi evacuarea a 6 persoane, inclusiv 2 copii, prinse de apă în pădurea din apropierea s. Molovata, Dubăsari, salvarea a 6 persoane aflate pe o plută improvizată în apele învolburate ale râului Nistru, evacuarea a circa 1.800 de copii din taberele amplasate în or. Vadul lui Vodă de pe malul Nistrului, precum şi persoanele care se odihnesc în această zonă de agrement.
În dimineaţa curentă debitul apei r.Nistru la nodul hidraulic de la Novodnestrovsk era de 4 mii metri cubi/secundă, la nodul hidraulic din Dubăsari – 2100 metri cubi/secundă, iar în Cernăuţi – 3 mii metri cubi/secundă.
Apa r. Nistru s-a ridicat din cauza ploilor mari căzute în regiunea Lvov, fapt ce a cauzat majorarea debitului de apă pe râul Nistru la cca 5 mii metri cubi/secundă în regiunea Lvov, iar în râul Prut la cca 3 mii metri cubi/secundă, pe când media multianuală este de 150-250 metri cubi pe secundă în Nistru şi 50-80 metri pe secundă în r. Prut. Aceste majorări au dus la creşterea spectaculoasă a nivelului apei.
Începând cu seara zilei de vineri, sunt eliberate apele din rezervorul de la Dubăsari şi Costeşti, ce va permite crearea rezervelor suplimentare de primire a apei. Astăzi se aşteaptă cel mai ridicat nivel al apelor, iar debit ar putea să ajungă 3,5 mii metri cubi de apă pe secundă în avalul barajului de la Dubăsari.
Hidrologii români spun că efectele revarsărilor de ape din din cele şapte judeţe afectate: Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Satu- Mare, Maramureş şi Sălaj este de cinci morţi, aproape 13.000 de persoane evacuate şi alte câteva sute izolate în cele 174 de localităţi răvăşite de furia apelor. Experţii spun că râurile Prut şi Siret cunosc asemenea debite doar o dată la un secol sau chiar mai rar.