Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” revine în forță în acest an cu un program plin de concerte și spectacole organizate de instituțiile de cultură din toată țară, în perioada 1-10 martie. Cea de 57-a ediție se anunță a fi una specială, spune ministrul culturii, Sergiu Prodan, transmite IPN.
„Anul acesta, festivalul are mai multe accente. Maestrul Nicolae Botgros a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani, desigur că vom avea spectacole dedicate maestrului și orchestrei Lăutarii. În afară de aceasta, vrem să punem un accent important pe evenimentele care vor avea loc în teritoriu. Să nu uităm că festivalul Mărțișor este unul internațional. Este prima ediție de după pandemie, încă e o perioadă complicată, știm cu toții că războiul din țara vecină nu s-a încheiat, dar trebuie să încercăm să depunem toate eforturile pentru a păstra pacea. Forța noastră, armata noastră sunt oamenii de cultură, care prin activitatea lor pot opri ostilitățile”, a declarat Sergiu Prodan
Andrei Locoman, directorul Palatului Național, a trecut în revistă concertele care vor avea loc în incinta instituției pe care o conduce în perioada 1-10 martie. „Ca în fiecare an, pe 1 martie, la ora 18:00, va avea loc spectacolul de deschidere. Pe 2, 3 și 4 martie vom avea un bloc de trei concerte dedicate maestrului Nicolae Botgros, deoarece a fost greu să reunim într-un singur concert tot ce a creat maestrul. Pe 5 martie, colegii noștri de la Baletul Național Joc vin cu concertul „Reaprinde iubirea”, pe 6 martie avem un show al interpretei Delia, din România. Pe 7 martie, tradițional va avea loc concertul „Interetnica”, este unul dedicat etniilor din Moldova. Pe 8 martie, formația Zdob și Zdub lansează un nou single - „Floarea soarelui”. Pe 9 martie, revine acasă Irina Rimes, care va încheia astfel un turneu excepțional. Pe 10 martie este concertul de închidere a spectacolului Mărțișor”, a declarat Locoman.
Directoarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol a ținut să menționeze că artiștii vor avea concerte prin toată țara. „Mărțișorul a început de la Filarmonică. Măcar o dată pe an să ne amintim de acest lucru. Filarmonica stă acum într-o casă provizorie și acolo am pregătit cinci concerte. Conceptul lor este de a prezenta performanța, de la nașterea ei și până ajunge la culminație. Vrem să punem accentul pe formarea unui muzician de muzică academică, pentru că ea diferă de formarea celorlalți artiști. Pe 4 martie, soliștii Operei din București vin la Chișinău. Ei ne vor prezenta un buchet de melodii frumoase, canțonete. Sunt convinsă că vom avea o prezentare frumoasă. Vreau să mă opresc, de asemenea, la participarea violonistei Alexandra Conunova , care vine cu drag acasă. Ea va cânta la o vioară creată aici, la Chișinău, de un meșter excepțional, Mihail Bârlădean și vioara se numește Alexandra. Pe 9 martie avem un concert foarte interesant cu o formație din SUA, care va prezenta un program de jazz. Noi suntem cei care mai avem concerte în teritoriu - 12 concerte, care vor fi susținute atât de artiștii noștri, cât și de cei invitați”, a spus Svetlana Bivol.
Jana Tudose, secretar muzical al Sălii cu Orgă, a spus că și în acest an instituția a pregătit câteva concerte excepționale, cu invitați speciali. „Sala cu Orgă are cinci evenimente, două dintre care țin de proiectul „Vreau să cânt acasă”, unul va fi pe 2 martie, cu participarea violonistului Dan Iulian Druțac, împreună cu Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova și dirijorul Cristian Florea. Tot din cadrul acestui proiect face parte și concertul din 8 martie, „Femeia - eternă poveste”, este un concert de jazz, la care va participa Diana Sitrohina, împreună cu Mircea Tiberian. Pe 5 martie, un concert deosebit, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii din București. Acest concert este gratuit, este cu invitații, care deja s-au epuizat. Sala cu Orgă întotdeauna mizează pe calitate și diversitate”, a declarat Jana Tudose.
Baletul Național Joc vine într-un format nou, anunță directoarea ansamblului, Aliona Strâmbeanu. „Ne propunem un program ambițios. De 57 de ani, de când a fost înființat Mărțișorul, ansamblul Joc a fost prezent cu spectacolele sale. Baletul Național Joc, prin esența sa, are în componența repertoriului dansuri internaționale. Și în acest an vom avea dansuri bulgărești și țigănești. Vom fi prezenți la 1 martie, la inaugurarea Festivalului Mărțișor de la Strășeni, iar pe 5 martie vom fi la Palatul Național Nicolae Sulac”, a declarat Aliona Strâmbeanu.
În acest an, Ministerul Culturii a alocat peste două milioane de lei pentru organizarea Festivalului Internațional Mărțișor, a precizat ministrul culturii, Sergiu Prodan. „Acești bani, oferiți de Ministerul Culturii, sunt în mare parte direcționați pentru a-i motiva financiar pe artiștii autohtoni, dar și pentru a acoperi unele cheltuieli pentru artiștii invitați. La festivalul din acest an vor participa artiști din opt țări ale lumii”, a precizat Sergiu Prodan.