Suport european pentru industria Republicii Moldova: beneficii pentru angajatori și angajați. Dezbatere IPN

Programele de învățământ dual oferă tinerilor competențele esențiale pentru a se integra mai eficient pe piața muncii. Întreprinderile care dezvoltă și investesc în învățământul profesional tehnic dual sunt, de asemenea, în câștig. Promovând învățământul dual ca formă alternativă de formare a specialiștilor calificați, ele, întreprinderile, nu fac decât să-și asigure forța de muncă de care au nevoie. Despre beneficiile pe care le-a generat un program de factură europeană, program care în perioada septembrie 2023-august 2024 a susținut 22 de unități economice din Republica Moldova în implementarea programelor de învățământ dual, au discutat invitații dezbaterii publice „Suport european pentru industria Republicii Moldova: beneficii pentru angajatori și angajați”, organizată de Agenția de presă IPN.

Sergiu Harea, președinte al Camerei de Comerț și Industrie (CCI), a declarat că învățământul dual este o formă alternativă de pregătire a cadrelor, concomitent în cadrul companiilor și în cadrul instituțiilor vocațional-tehnice. Pe parcursul ultimilor 10 ani, a crescut semnificativ numărul celor care doresc să participe la această formă de pregătire. În 2014 s-a început cu o școală profesională și o întreprindere, cu 25 de tineri, acum s-a ajuns la peste 70 de companii implicate și peste 1500 de tineri care participă la învățământul dual.

În opinia sa, cel mai important lucru în învățământul dual este ca tânărul când merge să preia experiența practică în cadrul companiilor, să aibă un maistru instructor care îl ghidează, dar și condiții de învățare în cadrul companiei. Partenerii de dezvoltare, Germania și Elveția au susținut pregătirea maiștrilor instructori, dar și asigurarea conformității întreprinderilor care pregătesc acești tineri. În cadrul proiectului, au fost pregătiți peste 60 de maiștri instructori, s-a asigurat că 80 de companii sunt conforme, dar și 22 de companii au putut procura echipament modern cu ajutorul căruia învață tinerii, grație granturilor. Învățământul dual are loc timp de 1-2 ani, iar mulți tineri după un an rămân să muncească în cadrul companiilor-gazdă.

Aliona Colesnic, șefa secției resurse umane, Fabrica de confecții „Ionel” , consideră că învățământul dual este un proiect deosebit de important, deoarece elevilor li se oferă oportunitatea ca la finele anilor de studii să fie pregătiți de a se încadra pe piața muncii. Fabrica „Ionel” participă în învățământul dual din 2022, colaborând cu Școala profesională din Căușeni, ulterior, colaborând cu Centrul de Excelență în Industria Ușoară. Actualmente are încheiate contracte cu cooperare cu Școala profesională din orașul Leova și Ștefan Vodă.
 
Ea spune că a participat la proiectul susținut de UE unde a câștigat un grant pentru procurarea echipamentului și utilajului modern care i-a ajutat pe elevi să facă o practică de calitate. Există și certificatul de conformitate la întreprindere, obținut grație susținerii CCI. De asemenea, fabrica are un maistru care deține certificatul de instruire, lucrează cu elevii cot la cot și le oferă toată susținerea necesară.

Galina Rusu, secretar de stat în domeniile învățământului profesional tehnic și cadrul național al calificărilor la Ministerul Educației și Cercetării, a declarat că în învățământul dual secundar 70% din perioada de studii este petrecută la companie, iar pentru rezultatele învățării este important ca formarea la companie să fie una conformă. Conformitate se realizează sub ghidarea CCI. Elementul cheie este ceea ce se întâmplă concret în atelierul de învățare și atunci este extrem de important ca echipamentele pe care le folosesc copiii în învățare să fie diverse și moderne.

Unul dintre criteriile pentru oferirea suportului ține de mărimea numărului de elevi din învățământul dual pe care îi patronează, astfel încât echipamentele să fie utilizate nu doar pentru îmbunătățirea liniilor de producere, dar, în mod deosebit pentru procesul educațional și de formare profesională a elevilor. Ministerul și-a programat un număr de 2000 de elevi pentru admiterea în acest an în învățământul dual. Acum sunt 178 de companii care doresc să se implice în învățământul dual. Pe moment, are loc turul II de admitere în învățământul dual, iar până acum s-au înscris peste 900 de elevi.

Dezbaterea publică la tema „Suport european pentru industria Republicii Moldova: beneficii pentru angajatori și angajați” este ediția a patra, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este susținut financiar de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.