Republica Moldova optează în continuare în cadrul Comunității Statelor Independente pentru dinamizarea relațiilor comercial-economice și social-umanitare. Declarația aparține prim-ministrei Natalia Gavrilița și a fost făcută la ședința Consiliului șefilor de guverne ai CSI. Oficialii au discutat în format de tele-conferință despre perspectivele intensificării cooperării comercial-economice, transmite IPN.
„Suntem orientați spre îmbunătățirea climatului investițional pe platforma CSI, facilitarea schimbului de mărfuri, eliminarea barierelor și impedimentelor în calea circulației mărfurilor, serviciilor și oamenilor, în cooperarea deschisă și reciproc avantajoasă. Am convingerea că noi, șefii de guverne, suntem responsabili pentru ca cetățenii statelor noastre să simtă la modul practic rezultatele muncii realizate în comun”, a declarat prim-ministrul Gavrilița, citată într-un comunicat de presă al Guvernului.
A fost făcut un schimb de informații și opinii referitoare la evoluția situației epidemiologice și efectelor restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii infecției asupra proceselor economice.
„Îmi exprim recunoștința partenerilor noștri din cadrul CSI care oferă asistență și sprijin Republicii Moldova în eforturile autorităților de gestionare a crizei pandemice și atenuarea consecințelor acesteia asupra populației. În condițiile actuale nefavorabile, obiectivul nostru comun este conjugarea eforturilor în minimizarea efectelor negative ale pandemiei COVID-19 asupra economiei statelor noastre”, a menționat Natalia Gavrilița.
Șefa executivului a semnat, împreună cu omologii săi din țările CSI, înțelegeri axate pe intensificarea colaborării în domeniul sănătății, culturii și infrastructurii feroviare.
Pe 8 decembrie se împlinesc 30 de ani de la semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente. Republica Moldova a ratificat Acordul în aprilie 1994.