Sunt transportați organizat alegători, în țară și peste hotare, anunță CEC

Comisia Electorală Centrală a fost sesizată, inclusiv de către organele de drept, cu privire la cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Există semnale despre transportarea votanților către unele secții din țară, în special fiind vorba despre secțiile organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului. De asemenea, CEC se declară îngrijorată și de informațiile apărute în spațiul public cu privire la acțiunile de transportare organizată a alegătorilor, atât pe cale terestră, cât și pe cea aeriană, către secțiile de votare din Federația Rusă, Belarus, Azerbaidjan și Turcia, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a declarat că Inspectoratul General al Poliției a informat, până la ora 13.00, despre 52 de incidente admise în procesul electoral. În 11 cazuri este vorba despre fotografierea buletinului de vot, ca urmare fiind deja întocmite trei procese verbale. Oamenii legii au fixat cel puțin șapte cazuri, în care există bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor. De asemenea, au fost în jur de 10 cazuri de agitație electorală interzisă, precum și cazuri de deteriorare a buletinelor de vot, afișaj electoral neautorizat etc.

„La fel am fost sesizați despre transportarea organizată a alegătorilor. În acest moment sunt comunicate șase cazuri. Suntem îngrijorați de sesizările date, dar și de informațiile apărute în spațiul public cu privire la acțiunile de transportare organizată a alegătorilor, atât pe cale terestră, cât și pe cea aeriană, către secțiile de votare din Federația Rusă, Belarus, Azerbaidjan și Turcia. Avem semnale și despre transportarea alegătorilor către unele secții de votare din țară, în special fiind vorba despre secțiile organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului”, a precizat Angelica Caraman.

Potrivit ei, funcționarii electorali au fost instruiți cum să fixeze și să documenteze toate cazurile de încălcare a legislației electorale. Aceste incidente, la fel, sunt documentate de către organele de resort și sunt monitorizate de observatorii electorali.

„Amintim că potrivit Codului Electoral, transportarea organizată a alegătorilor spre secțiile de votare în ziua alegerilor, cu scopul determinării acestora să-și exercite dreptul electoral, este interzisă. Asemenea fapte, precum și acțiunile de organizare a transportării alegătorilor, sunt contravenții și se sancționează cu amendă de la 60 la 120 de unități contravenționale, în cazul persoanelor fizice. În cazul persoanelor juridice se aplică amendă de la 180 la 300 de unități convenționale, cu privarea în toate cazurile de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni până la un an. CEC face apel către toți actorii implicați în a se abține de la orice ingerință în procesul electoral și în influențarea votului”, a mai spus șefa Comisiei Electorale Centrale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.