Sunt simplificate procedurile pentru angajarea refugiaților ucraineni în câmpul muncii

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că 1131 cetățeni ucraineni și-au găsit un job în Republica Moldova. Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale spun că numărul refugiaților ucraineni angajați în Republica Moldova este unul mic, întrucât cele mai multe persoane refugiate sunt femei cu copii mici care fie nu cunosc limba română, fie nu au în grija cui își lăsă copiii, notează IPN.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în prezent, încadrați oficial în câmpul muncii sunt 1131 de cetățeni ucraineni. Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale spun că pentru a impulsiona angajarea la muncă a refugiaților au fost simplificate procesele birocratice.

„Un cetățean străin care vine în Republica Moldova, dacă vrea să activeze pe piața muncii trebuie să obțină un permis de muncă. Este o procedură care durează și care presupune depunerea unui set de acte. Pentru cetățenii ucraineni această procedură a fost anulată, ei obținând protecție temporară, automat au acces pe piața muncii în aceleași condiții ca și cetățenii Republicii Moldova. Ministerul Muncii, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a stabilit un set de măsuri destinate acestor persoane pentru a-și găsi mai repede un loc de muncă. Sunt măsuri de informare și intermediere pe piața muncii. Aceste persoane pot obține informații despre locurile de muncă vacante în Republica Moldova atât adresându-se la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, cât și accesând portalul www.angajat.md. Lor li se oferă informații despre posturile de muncă vacante și datele de contact ale angajatorilor care sunt disponibili să accepte persoane refugiate”, a spus șefa Direcției politici ocupaționale și de reglementare a migrației forței de muncă de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ana Gherganova, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Potrivit reprezentantei Ministerului, există un set de factori care împiedică angajarea ucrainenilor la muncă în Republica Moldova, unul dintre aceștia fiind necunoașterea limbii române.

„Din 80 de mii de refugiați, majoritatea sunt femei cu copii mici, care nu sunt gata să acceseze piața muncii din Republica Moldova din două motive, fie nu cunosc limba, fie nu au cu cine lăsa copiii. Mai este un aspect, mulți refugiați nu acceptă nivelul de salarizare din Republica Moldova. Refugiații ucraineni ne spun că cei care au dorit să muncească au plecat deja în Germania, Franța, Belgia”, a mai spus Ana Gherganova.

De la izbucnirea războiului din Ucraina „UN Women Moldova” a oferit suport imediat femeilor refugiate sub formă de asistență umanitară. În prezent, grație suportului financiar internațional, femeile refugiate sunt ajutate să se integreze social prin angajarea în câmpul muncii.

„Noi oferim suport în angajarea în câmpul muncii pentru femeile refugiate. Noi facem conexiunea cu sectorul privat și orientarea în carieră, le oferim suport cum pot găsi un loc de muncă, cum pot elabora un CV. De asemenea, noi mai oferim un instrument intitulat „cash for work”, adică femeile refugiate pot beneficia de un voucher cu 500 de dolari din care pot accesa instruiri sau echipamente pentru a se angaja sau pot achita pentru studierea limbii române sau engleze. E vorba de orice le poate facilita accesul pe piața muncii”, a spus reprezentanta UN Women Moldova, Tatiana Udrea.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din cei 1131 cetățeni ucraineni care și-au găsit un loc de muncă în Republica Moldova, 816 sunt femei și 315 - bărbați. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău (859), UTA Găgăuzia (49) și municipiul Bălți (46).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.