Sunt propuse restricţii la instalarea sistemelor individuale de încălzire
În circa 15% din apartamentele din Chişinău sunt instalate sisteme autonome de încălzire. Iar la Bălţi procentul este şi mai mare – 28%. Ca rezultat cresc tarifele în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, constată responsabili de la Ministerul Economiei, transmite Info-Prim Neo.
La Bălţi o gigacalorie a ajuns să coste peste 900 de lei, a menţionat la o masă rotundă vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. O altă consecinţă a faptului că tot mai mulţi consumatori optează pentru sisteme individuale de termificare este că se dereglează procesul de încălzire în sistemul centralizat.
O parte din locuinţe se încălzesc mai bine, altele mai rău. Apar dificultăţi în scoaterea aerului din sistem atunci când se lansează sezonul de încălzire. O problemă este şi repartizarea neechitabilă a cheltuielilor pentru încălzirea spaţiilor de uz comun.
„Pe măsură ce numărul de apartamente deconectate de la sistemul centralizat creşte, această repartizare neobiectivă a cheltuielilor aferente încălzirii suprafeţelor de uz comun se accentuează. Costul serviciului creşte. Proporţional se măreşte şi numărul persoanelor care doresc să-şi instaleze cazane individuale”, a menţionat Sergiu Puşcuţă, unul dintre autorii analizei prezentate.
Studiul formulează propuneri pentru a opri debranşarea de la sistemul centralizat.
Una dintre acestea este de a ridica plata pe care proprietarii de locuinţe cu sistem individual o achită pentru încălzirea spaţiilor de uz comun. Majorarea ar urma să fie de la 5% la 30%. De asemenea, se propune ca la debranşare solicitantul să obţină consimţământul tuturor locatarilor din bloc.
Directorul CET-Nord, Petru Axenti, a menţionat că debranşările necontrolate de la sistemul centralizat au adus prejudicii consumatorilor. „Nu vreau să fiu de partea nimănui, dar de ce 15% din consumatori trebuie să aibă drepturi mai mari decât cei 85% care nu vor avea posibilitate niciodată să-şi instaleze cazane de încălzire autonomă? De ce le-am dat voie celor 15% să intre în buzunar la cei 85%. Nu este cinstit şi trebuie să soluţionăm problema aceasta până vine iarna”, a spus Petru Axenti.
„La Bălţi sunt cazane individuale în 28% din locuinţe. În ultimele luni s-au mai debranşat o parte din consumatori şi cereri avem o mulţime. Ce să mai facă CET- Nord şi alte CET-uri dacă ajungem la un procent şi mai mare de debranşări? Cât o să coste o Gcal? Noi ca întreprindere, ce facem, ne închidem, că se distruge de tot sistemul centralizam de încălzire, cum s-a întâmplat în alte oraşe şi mai mici ale Moldovei. Dar e cunoscut în toată lumea că sistemul centralizat de încălzire e cel mai ieftin şi cel mai sigur”, a mai spus Directorul CET-Nord.
Valentin Arion, profesor la Universitatea Tehnică din Moldova, a menţionat că, în pofida tuturor obiecţiilor expuse de consumatori, în ultimii ani serviciul prestat de SA Termocom , dar şi de CET –Nord s-a îmbunătăţit esenţial. În afară de acesta, convingerea că încălzire autonomă e mai ieftină este o iluzie. Totodată, Valentin Arion a pledat împotriva majorării plăţilor achitate furnizorilor din sistemul centralizat de către consumatorii debranşaţi. „Noi i-am îndemnat cu câţiva ani în urmă pe aceşti consumatori să-şi instaleze cazane autonome, să facă un lucru nou, ei au investit şi acum ce să le spunem, hai plătiţi mai mult. Nu cred că este echitabil”, a menţionat profesorul universitar.
Consilierul municipal din Chişinău, Oleg Cernei, de asemenea a dezaprobat propunerea de a a majora plata pentru energie termică pentru consumatorii debranşaţi. „Conducătorii întreprinderilor energetice cunoşteau care pot consecinţele debranşării masive a consumatorilor de la sistemul centralizat. Ei au acceptat tacit cererile lor, fiind complice la acest proces şi acum vor să-şi recupereze pierderile tot pe spatele acestora. Nu au decât să îmbunătăţească serviciul prestat, astfel ca oamenii să nu se deconecteze. Furnizorii trebuie să lupte cu pierderile tehnice, să nu să le treacă consumatorilor în tarif”, a menţionat alesul local.
Masa rotundă a fost organizată de Ministerul Economiei. Specialiştii din domeniu urmează să aibă şi alte întâlniri la care vor încerca să găsească o soluţie pentru această problemă.