Sunt 35 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie. Mesajele oficialilor

De Ziua comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl, oficialii au venit cu mesaje de comemorare a victimelor catastrofei şi de apreciere pentru cei care mai sunt în viaţă, transmite IPN.

Preşedinta ţării, Maia Sandu, a precizat că peste 3500 de concetățeni s-au implicat în 1986 pentru a salva vieți omenești și mediul înconjurător. Doar jumătate din ei mai sunt astăzi în viață. „În numele meu și al întregii țări, îmi exprim recunoștința și respectul pentru sacrificiul și eroismul din acele zile, datorită cărora au fost salvate sute de mii de vieți de pericolul contaminării radioactive. Norul radioactiv de la Cernobîl s-a extins pe o bună parte a continentului european. Poluarea nu se oprește la frontiere, de aceea e nevoie de o cooperare strânsă între țările lumii pentru înăsprirea normelor privind securitatea nucleară și elaborarea unor politici pentru a se evita asemenea dezastre”, se arată în mesajul preşedintei.

Prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, a menționat că explozia de la Cernobîl s-a ridicat la nivelul al 7-lea pe scara internațională a evenimentelor nucleare, a condus la mobilizarea a peste 3500 de conaționali, echipați cu mijloace de protecţie rudimentare, pentru a curăța teritoriile contaminate și pentru a construi un sarcofag în jurul reactorului avariat. „Această tragedie nu a cunoscut granițe și, ca reprezentanți ai Guvernului, ai societății, suntem responsabili pentru participanții care și-au sacrificat sănătatea pentru lichidarea consecințelor acestei avarii, pentru membrii familiilor Dumneavoastră, care vă ajută zi de zi să depășiți sechelele fizice și morale. Astăzi, doar 1900 de cetățeni ai țării noastre care au participat la acțiunile de lichidare ale consecințelor avariei de la Cernobîl mai sunt în viață. Vă asigur că executivul va menține pe agenda sa în mod prioritar majorarea alocației lunare de stat, acordarea asigurării medicale gratuite, prelungirea cu încă un an a termenului de acordare a indemnizațiilor unice pentru construcția sau procurarea spațiului locativ, precum și atribuirea statutului de persoană asigurată acelor veterani neangajați în câmpul muncii”, a fost mesajul lui Aureliu Ciocoi.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, prezentă la mitingul de comemorare a victimelor catastrofei, a declarat că aproape fiecare membru al asociației „Cernobîl” din Moldova are un grad de dizabilitate. „Conştientizăm problemele lor şi încercăm să oferim soluţii pentru ca ei, familiile lor să poată duce un mod de viaţă decent şi onorabil. Parlamentul a operat mai multe modificări la cadrul legal pentru a întări protecţia socială a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl. La finele anului 2020, a fost majorată alocaţia pentru persoanele cu dizabilităţi ca urmare a avariei. Săptămâna trecută, a fost aprobat un proiect de lege care prevede creşterea alocaţiilor respective până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă. Ştim că este insuficient, că pentru jumătate din cei 3500 de conaţionali aceste măsuri sunt tardive, dar ne angajăm să continuăm să depunem efort pentru a le oferi eroilor rămaşi în viaţă ceaa ce merită pe deplin”, a spus Zinaida Greceanîi.

Mai devreme, în cadrul depunerilor de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, președintele asociației „Cernobîl” din Moldova, Tudor Căpăţînă, a apreciat intenţia municipalităţii de a amenaja un scuar în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl (pe str. Trandafirilor). „Această catastrofă a schimbat omenirea. Noi, cei care am fost la lichidarea consecinţelor avariei, am împărţit timpul până şi după catastrofă. După Cernobîl, ne-am trezit cu un şir de boli noi şi cu altele care s-au agravat în urma radiaţiei. Mulţumesc din suflet tuturor celor care au participat la salvarea vieţilor omeneşti”. Tudor Căpăţînă a adăugat că, din cauza pandemiei, nu toţi participanţii care au rămas în viaţă au putut fi prezenţi la eveniment.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.