Summitului de la Vilnius îi va fi adresat un mesaj Euronest, la propunerea unui deputat moldovean

Biroul Adunării Parlamentare (AP) EURONEST va adresa un mesaj consolidat către şefii de state şi de guverne cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius (noiembrie 2013). Această decizi politică a fost adoptată în cadrul plenul Biroului care s-a desfăşurat la Strasbourg, notează IPN cu referire la un comunicat de presă al Parlamentului.

Preşedintele Comisiei Politică Externă şi Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a participat la reuniunea Biroului AP EURONEST în calitate de vicepreşedinte al Adunării Parlamentare şi şef al delegaţiei moldoveneşti la acest for interparlamentar.

În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte ce ţin de pregătirea celei de-a treia sesiuni ordinare a AP Euronest, care va avea loc, la Bruxelles, în perioada 28-29 mai 2013 şi au fost examinate rapoartele şi moţiunile de rezoluţii ale Comisiilor permanente ale AP EURONEST. De asemenea, a fost prelungit mandatul Grupului de Lucru al AP cu privire la Belarus, având misiunea să identifice o formulă acceptabilă de participare a delegaţiei parlamentare din Belarus la lucrările AP EURONEST, Grupul de lucru fiind co-prezidat de către deputatul în Parlamentul de la Chişinău, Dumitru Diacov.

În plenul reuniunii, Igor Corman a propus membrilor Biroului să fie adoptată decizia politică cu privire la adresarea unui mesaj consolidat, din partea Biroului AP EURONEST, către şefii de state şi de guverne cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius (noiembrie 2013). Propunerea vicepreşedintelui  Adunării Parlamentare Euronest a fost susţinută de membrii Biroului.

De asemenea, reuniunea a aprobat oferirea burselor EURONEST pentru aproximativ 150 de tineri din statele-membre ale UE, precum şi statele-participante la Parteneriatul Estic cu scopul reunirii lor la Strasbourg, la începutul toamnei 2013, în vederea "simulării" activităţii AP EURONEST, pentru schimb de opinii, de experienţă etc. Totodată, a fost mai aprobat organizarea unui seminar pentru tinerii lideri (din domeniul politic, sectorul asociativ, mediul de afaceri etc.) din cadrul Parteneriatului Estic, pentru schimb de opinii şi experienţă, în toamna anului 2013.

Adunarea Parlamentară Euronest reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic şi este formată din 110 de membri: 60 de membri din partea Parlamentului European şi câte 10 membri din partea partenerilor estici (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.