Chiar dacă Republica Moldova va reuşi să semneze în 2014 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, aceasta nu va ajuta actuala guvernare să câştige în alegerile parlamentare. Totodată, în timp ce Moldova va înainta pe calea integrării europene presiunile din partea Federaţiei Ruse vor creşte. De această părere au fost mai mulţi analişti politici invitaţi în platoul emisiunii „Politica”, de la postul de televiziune TV7, notează IPN.
Directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, analistul politic Anatol Ţăranu, a menţionat că nu crede că peste un, când ar putea fi semnat Acordul de Asociere cu UE, acţiunile Federaţiei Ruse se vor termina, poate chiar vor lua o amploare mai mare şi este firesc să fie aşa. „Scopul Kremlinului este să stârnească un val de nemulţumire faţă de procesul de integrarea europeană. Guvernarea ar putea face faţă provocărilor dacă va putea pur şi simplu ridica un val al patriotismului elementar. Faptul că societatea moldovenească este divizată ajută Kremlinul să o divizeze şi mai tare, iar prăpastia se va aprofunda”, a spus analistul politic. Anatol Ţăranu a adăugat că Summitul de la Vilnius nu poate garanta succesul alegerilor parlamentare din anul 2014, dar este un capital care poate asigura victoria actualei guvernări.
Fostului ambasador al Republicii Moldova la ONU şi la Consiliul Europei, analistul politic, Alexei Tulbure, nu crede în promisiunile actualei guvernări că Moldova va deveni în anul viitor un şantier, care va genera locuri de muncă. „Cred că vor veni bani mulţi din partea UE, dar nu cred că nu vor fi furaţi. În octombrie la Consiliul Europei va fi prezentat raportul privind situaţia democratică şi gradul de implementare a reformelor. Raportul este foarte critic şi nu sunt sigur că la Vilnius vom fi lăudaţi”, a spus Alexei Tulbure.
El a specificat că ceea ce se va întâmpla la Summitul de la Vilnius nu înseamnă nimic, acesta este un act simbolic, iar după parafarea Acordului de Asociere cu UE, toţi se vor întreba ce a fost cu isteria ante-Vilnius? Analistul susţine că alegerile parlamentare din 2014 ar putea fi câştigate de actuala guvernare doar dacă va folosi tehnologii de mobilizare a naţiunii, sau va falsifica masiv alegerile.
Analistul politic Viorel Cibotaru, este de părerea că luptele politice în timpul campaniei electorale din 2014 vor fi acerbe. „Guvernanţii cred că obţinând semnarea Acordului de Asociere cu UE vor câştiga alegerile parlamentare, pentru că nici o reformă nu le va susţine declaraţiile. Summitul de la Vilnius se va uita repede, este o chestiune simbolică, dar va fi o perioada de tranziţie până la semnare, şi care va aduce acţiuni obligatorii”, a specificat analistul
Analistul politic Bogdan Ţîrdea, a subliniat că anumiţi lideri de opinie din Federaţia Rusă vor încerca să amăgească anumite părţi ale populaţiei din Republica Moldova privind viitorul european al ţării şi beneficiile acestui proces. „Am văzut atacurile raider din Federaţia Rusă asupra sistemului bancar. Anumiţi actori privatizează anumite obiecte de importanţă strategică etc, acei cineva se regăsesc şi în cadrul coaliţie de la guvernare şi sunt conectaţi cu cei din Federaţia Rusă şi profită de situaţie”, a menţionat analistul politic.
În acelaşi context, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, a notat că Federaţia Rusă are o strategie, nu ascunde atitudinea acestui stat faţă de Republica Moldova şi se va schimba în funcţie de progresele în procesul de integrare europeană.