Summit UE. Liderii europeni vor reafirma susținerea Moldovei pe calea de aderare

Cei 27 de lideri europeni își vor reafirma „sprijinul ferm pentru calea de aderare a Republicii Moldova și subliniază ajutorul continuu al Uniunii Europene pentru Moldova, pentru a-și continua reformele și pentru a-și consolida rezistența și stabilitatea”. Este una din concluziile provizorii ale reuniunii liderilor UE, care urmează a fi adoptate vineri, la încheierea summit-ului, scrie radiomoldova.md, citată de IPN.

De asemenea, Consiliul European își reafirmă angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și condamnă încercările persistente ale Rusiei de a folosi manipularea și folosirea informațiilor false pentru subminarea alegerilor democratice și alegerea poporului moldovenesc pentru un viitor european.

Potrivit concluziilor provizorii, Consiliul European își reiterează îngrijorarea cu privire la cursul acțiunilor din Georgia, care se situează contrar valorilor și principiilor pe care se întemeiază Uniunea Europeană.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe Twitter că l-a invitat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să-și prezinte personal, astăzi și mâine la Bruxelles, „planul pentru victorie”, în cadrul summit-ului UE (inițial, Zelenski urma să informeze liderii prin videoconferință, dar de data asta se așteaptă să vină la reuniune.) Conform concluziilor redactate în forma actuală, „Consiliul European solicită intensificarea rapidă a sprijinului militar și accelerarea furnizării acestuia, în special sistemele de apărare aeriană, munițiile și rachetele, necesare pentru apărarea populației din Ucraina".

Sursa citată mai informează că liderii europeni susțin ideea de a folosi dobânzile fondurilor rusești înghețate, pentru a sprijini Ucraina în război. Totodată, grupul G7 este chemat să-și respecte angajamentul de a oferi Ucrainei aproximativ 45 de miliarde de euro până la sfârșitul acestui an.

În invitația sa, Charles Michael a mai scris că liderii europeni se vor concentra, în cadrul discuțiilor, asupra Orientului Mijlociu, deoarece „după un an de la atacurile Hamas împotriva poporului israelian, situația se agravează dramatic, situația umanitară se înrăutățește, cu un număr inacceptabil de victime printre civili”.

Oficialul a menționat că o încetare imediată a focului și eliberarea ostaticilor rămân priorități absolute. Consiliul European trebuie să militeze ferm pentru dezescaladare și să insiste asupra respectării dreptului internațional și umanitar. „Recentele atacuri asupra pacificatorilor ONU din sudul Libanului sunt iresponsabile și inacceptabile. Siguranța personalului ONU și a lucrătorilor umanitari trebuie protejată. De asemenea, liderii europeni își vor reafirma sprijinul ferm pentru ONU și secretarul general al acesteia”, precizează sursa citată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.