Moldova Innovation Technology Park (MITP) a marcat 7 ani de succes și inovație în sectorul tehnologic prin evenimentul „SUM IT UP #7”, desfășurat pe 20 decembrie 2024. Evenimentul a reunit rezidenți, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai Guvernului și prieteni ai MITP pentru a celebra realizările de până acum și pentru a privi spre viitorul digital al Republicii Moldova. Înființat în 2018, MITP s-a dovedit a fi o inițiativă strategică ce a transformat semnificativ sectorul TIC al Republicii Moldova. Pe parcursul celor șapte ani, parcul a devenit un magnet pentru investiții și un motor al creșterii economice.
Impactul MITP în cifre
„De când a fost creat, MITP a generat contribuții substanțiale la PIB-ul țării și transformând industria TIC într-unul dintre cele mai dinamice sectoare economice. Prin cadrul fiscal atractiv – impozitul unic de 7% – am reușit să atragem peste 2130 de rezidenți — o creștere de 6 ori față de acum șapte ani. Începând cu 2018, peste 1700 de companii noi au fost create, iar aceste numere nu fac decât să crească în fiecare an. Acest model de succes a oferit stabilitate și claritate pentru investitori, fapt care a dus la extinderea duratei de funcționare a parcului până în 2037. Astfel, MITP a demonstrat încă o dată angajamentul său față de inovare, creștere și colaborare, consolidându-și poziția ca un hub regional de excelență în tehnologie”, a declarat Marina Bzovîi, Administratoarea MITP.
Rezidenții MITP au un impact semnificativ asupra economiei Moldovei, având o contribuție importantă la Produsul Intern Brut. În primul semestru al acestui an, a reprezentat 5% din PIB-ul național. Această evoluție este datorată inclusiv exporturilor serviciilor IT, care au înregistrat cea mai mare rată de creștere din regiune — de 10 ori în 2023 față de 2015. Estimările arată că taxele și impozitele achitate de rezidenții MITP la bugetul public vor depăși 6 miliarde de lei pentru perioada 2018-2024. Iar impozite achitate la stat în anul curent reflectă o creștere de 5 ori față de 2017. Investițiile străine vin de pe 5 continente, din 42 de țări. În ultimii 3 ani, am asistat la un influx semnificativ de companii din România și Ucraina.
„Dacă ar fi să ne imaginăm că Moldova Innovation Technology Park este o localitate, aceasta ar fi a doua economie ca mărime după Chișinău. Aceasta este forța sa. Aceasta este magnitudinea impactului său. Prelungirea termenului de funcționare până în 2035, cu păstrarea impozitului unic de 7%, demonstrează angajamentul nostru față de acest sector strategic. Sunt convins că inovația și talentul din cadrul MITP vor genera proiecte care vor depăși hotarele țării noastre. Poate că următorul mare start-up global sau o soluție tehnologică revoluționară va prinde viață chiar aici, în Moldova”, a afirmat Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Lansarea Consiliului MITP
Pentru a sprijini dezvoltarea continuă a parcului, de la 1 ianuarie 2025, va activa Consiliul MITP – o platformă de dialog și colaborare între Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și reprezentanții rezidenților. Scopul organului colegial este facilitarea schimbului de idei, identificarea priorităților strategice și propunerea de inițiative care să crească competitivitatea parcului la nivel regional și global. Consiliul este format din 9 membri, dintre care patru sunt desemnați de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) și cinci aleși la Adunarea Generală a Rezidenților MITP, din 2024.
Membrii Consilului MITP din partea MDED:
-
Cătălina Plinschi - Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării
-
Andrei Cușca - Șef al Direcției politici în domeniul tehnologiei informației și digitalizării, MDED
-
Oxana Rusanovschi - Șef-adunct al Direcției politici în domeniul tehnologiei informației și digitalizării, MDED
-
Vitalie Tarlev – Consultant digitalizare, Consiliul Economic pe lângă Prim-Ministru
Membrii Consilului MITP desemnați de AGR:
-
Olga Surugiu - Director General și Administrator, Orange Systems
-
Irina Strajescu - Administrator, Moldcell Technology
-
George Teodorescu - Director, Mixbook SRL
-
Elizabet Grinciuc - Administrator, Grinciuc Family SRL
-
Veaceslav Panfil - Country Manager, ICS Endava SRL
„Este o foarte bună oportunitate să avem acest triunghi de dialog între sectorul privat, administrația parcului și sectorul public care reprezenta o oportunitate excelentă de a asigura luarea deciziilor în interesul rezidenților. Cu cât mai mulți suntem, cu atât este mai important să menținem transparența și incluziunea în procesul decizional. Consiliul poate deveni un adevărat garant al intereselor rezidenților, facilitând o platformă eficientă de colaborare între toți actorii implicați”,a declarat Cătălina Plinschi, Secretar de Stat în domeniul Digitalizării la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Acord de Grant cu Proiectul Tehnologiile Viitorului
Totodată, în cadrul evenimentului SUM IT UP #7 a fost semnat un nou Acord de Grant pentru o perioadă de 12 luni dintre Moldova Innovation Technology Park și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Suma acordului este de peste 300.000 de dolari pentru Consolidarea ecosistemului tehnologic din Moldova prin inovare și integrarea pe piața globală. În ultimii doi ani, USAID, Suedia și Marea Britanie au susținut Moldova Innovation Technology Park cu peste 745.000 de dolari, iar în total valoarea suportului acordat pentru dezvoltarea și inovarea sectorului IT din Moldova este de peste 1 milion de dolari.
Linkuri utile:
Pentru a vizualiza cele mai actuale cifre despre sectorul tech din Moldova, accesați prezentarea video: https://youtu.be/4NNcU-OV0C8
Dacă doriți să revedeți evenimentul, înregistrarea completă este disponibilă aici: https://youtu.be/wPPtYMKOKfs
Galeria foto a evenimentului poate fi accesată prin următorul link: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=MITP.md&set=a.916067980697275
Despre SUM IT UP
SUM IT UP este un eveniment bianual lansat în 2021, organizat de Moldova Innovation Technology Park (MITP), care prezintă evoluția sectorului IT local și impactul său asupra dezvoltării economice sustenabile. Acesta oferă o oportunitate unică de a întâlni rezidenții parcului și de a face networking cu alți actori și contribuitori ai ecosistemului IT din Republica Moldova.