Atunci când omul este afectat de o durere psihologică intolerabilă, suicidul nu este soluție, soluția este să vorbească despre durerea sa. De această părere este psihologul Liuba Ceban, fondatoarea Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului, transmite IPN.
,,La suicid poți să apelezi oricând, dar încearcă să dai șanse durerii tale să plece printr-o metodă sănătoasă, fără să-ți pui viața și sănătatea în pericol. Cred că este minunat că există astfel de soluții, că tu poți să vorbești despre durerea ta, despre frustrările care s-au adunat, despre acele momente negre ale sufletului, ale vieții prin care ai trecut”, a îndemnat Liuba Ceban, într-o intervenție live pe facebook.
În perioada 8-11 septembrie, Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului organizează Săptămâna Prevenirii Suicidului cu genericul: „Suicidul nu este soluție!”. Evenimentul este dedicat marcării Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului, 10 septembrie. Potrivit organizatorilor, marcarea acestei Zile vizează sublinierea importanței susținerii emoționale a celor mai vulnerabile persoane afectate de realitățile pandemiei ca măsură de prevenire a pericolului suicidului pe durată scurtă și lungă. Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului de prietenie „Tu nu ești singur”, susținut de către Ambasada SUA în Republica Moldova.
Potrivit poliției, în primele opt luni ale acestui an, în Republica Moldova au fost înregistrate 260 de sinucideri și 454 de tentative de suicid. Cele mai înalte rate de suicid se înregistrează în rândul grupurilor vulnerabile. Totodată, cel mai puternic factor de risc pentru sinucidere se consideră a fi o tentativă anterioară de suicid.
Inspectoratul General de Poliție vine cu un șir de măsuri prin care suicidul poate fi prevenit. Este vorba de aplicarea politicilor de reducere a consumului de alcool, identificarea precoce a persoanelor cu tulburări mintale sau consum de substanțe narcotice și tratamentul, îngrijirea acestora, instruirea lucrătorilor medicali în evaluarea, gestionarea comportamentului suicidar. Precum și îngrijirea, supravegherea persoanelor care au avut tentative de sinucidere și acordarea de sprijin comunitar
Potrivit Ministerului Sănătății, în țară activează 40 de Centre comunitare de sănătate mintală și 41 de Centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară din toate raioanele și municipiile. Centrele oferă servicii consultative multidisciplinare în domeniul sănătății mintale și organizează activități instructiv-metodice de promovare a deprinderilor de viață sănătoase pentru adolescenți, tineri, specialiști, părinți și alți membri ai comunității.
În anul 2019, Centrele comunitare de sănătate mintală din țară au acordat asistență psihiatrică, psihologică și îngrijiri în sănătate mintală pentru circa 215 mii de persoane. Centrele de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic au oferit asistență psihologică pentru circa 10 000 de cazuri de prevenție a tulburărilor psihoemoționale la adolescenți, inclusiv legate de prevenirea suicidului. În anul 2020, două mii de tineri au beneficiat de consiliere psihologică online, organizată de rețeaua CSPT Youth Klinic.