Sugestii pe timp de caniculă pentru patroni şi salariaţi

Persoanele care lucrează în aer liber trebuie să aibă, pe timp de caniculă, un regim reglementat de muncă, să consume lichide şi să se odihnească la perioade scurte de timp. Recomandările sunt făcute de specialiştii Centrului de Sănătate Publică. Şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova solicită agenţilor economici să asigure măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare în vederea protejării salariaţilor în perioada caniculară.

Solicitat de IPN, profesorul universitar Nicolae Opopol, membru-corespondent al AŞM şi cercetător ştiinţific la Centrul de Sănătate Publică, a menţionat că, pe timp de caniculă, muncitorii care sunt expuşi direct razelor soarelui trebuie să facă întreruperi de 10-15 minute la fiecare oră şi jumătate de muncă.  Deosebit de importante sunt condiţiile în care se relaxează muncitorii. Temperatura aerului în încăperile de odihnă nu trebuie să nu depăşească 25 de grade Celsius. În condiţiile în care temperaturile sunt ridicate organismul uman pierde foarte mult lichid prin transpiraţie. Cantitatea de apă din corp trebuie menţinută prin consumul a 2-3 litri de apă pe zi.

Potrivit unui comunicat de presă al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), legislaţia naţională îi obligă pe patroni, atunci când sunt înregistrate temperaturi de peste 30 de grade Celsius, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi să stabilească perioade de repaus. Totodată, angajaţilor trebuie să li se ofere câte 2-4 litri/persoană de apă carbogazoasă salină sau minerală, să li se asigure echipament individual de protecţie şi duşuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, sunt în drept să decidă reducerea programului de lucru în perioada caniculară.

CNSM solicită organelor abilitate să întreprindă controale şi alte măsuri pentru a depista şi pedepsi, conform legislaţiei, patronii care nu respectă prevederile legale de protecţie a angajaţilor în perioada caniculară. Salariaţii care se confruntă cu astfel de situaţii pot apela reprezentanţii CNSM la linia fierbinte a sindicatelor – (0 22) 23 40 90.

Totodată cetăţenii se pot adresa la Inspecţia Muncii de Stat pentru a semnala situaţiile de nerespectare a legislaţiei cu privire la sănătatea şi securitate în muncă, la numărul de telefon (0 22) 49 94 00. Legislaţia naţională prevede că angajatorii care nu întreprind măsuri de protecţie împotriva caniculei riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 80 şi 500 de unităţi convenţionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.