Suedia va susține UN Women în promovarea egalității de gen în Moldova

Suedia va susține implementarea notei strategice a UN Women în Moldova pentru perioada 2023-2027 cu 60 mln  coroane suedeze. În acest sens a fost semnat un acord de cooperare care vizează promovarea egalității de gen și contribuirea la dezvoltarea unei societăți egale și sustenabile, fără discriminare, în care fiecare fată și femeie să se simtă în siguranță, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Un Women Moldova.

Potrivit lui Katarina Fried, ambasadoarea Suediei la Chișinău, urmează să fie implementate mai multe activități obiectivul general al acestora fiind ca femeile și fetele, inclusiv cele din grupurile subreprezentate, să contribuie și să se bucure în mod egal de drepturile omului într-un mediu sigur și pașnic și să construiască, împreună cu bărbații și băieții, o societate incluzivă, fără violență și norme sociale dăunătoare.

Prioritățile strategice ale UN Women pentru perioada 2023-2027 se referă la guvernarea sensibilă la gen și participarea femeilor la viața publică, abilitarea și reziliența economică a femeilor, eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor etc.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, este de părere că parteneriatul dintre Suedia și UN Women este unul strategic și de lungă durată. „Recunoaștem rolul și sprijinul crucial pe care Suedia îl oferă fetelor și femeilor din Republica Moldova pentru ca acestea să devină promotoare ale schimbării și să contribuie în mod semnificativ și egal la dezvoltarea unei societăți durabile.”, a afirmat Dominika Stojanoska.

În comunicat se mai menționează că în Republica Moldova, în ultimii ani, au fost înregistrate progrese importante în domeniul egalității de gen. Femeile și-au crescut treptat, dar constant reprezentarea în procesele de conducere și de luare a deciziilor, inclusiv femeile din grupurile subreprezentate. Republica Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, iar diferite legi și politici sunt amendate pentru a înlătura principalele obstacole care împiedică femeile să participe pe piața muncii.

În pofida acestor progrese, inegalitățile de gen persistă, iar stereotipurile de gen încă predomină în societate. În timpul campaniilor electorale, femeile candidate sunt supuse calomniilor, urii, discursurilor sexiste, discriminării pe criteriu de gen și a violenței împotriva femeilor. Femeile rămân subreprezentate pe piața muncii, din cauza persistenței atitudinilor patriarhale și a stereotipurilor adânc înrădăcinate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.