Suedia oferă Moldovei un grant pentru susţinerea agriculturii competitive

Suedia va acorda Moldovei un grant în valoare de 2,89 mln dolari în vederea susţinerii proiectului „Agricultura Competitivă”. Acordul de finanţare a fost semnat vineri, 15 noiembrie, la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, transmite IPN.

Proiectul „Agricultura Competitivă” are drept obiectiv consolidarea competitivităţii sectorului agroalimentare a ţării, modernizarea sistemului de management al siguranţei alimentelor  şi facilitarea accesului producătorilor moldoveni pe piaţă. Grantul suedez va fi destinat creării unui sistem informaţional care va permite înregistrarea activităţilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. O a doua componentă a proiectului ţine de îmbunătăţirea infrastructurii post-recoltare şi creşterea nivelului de organizare a producătorilor

„Grupurile de producători în cadrul acestui proiect vor putea obţine granturi până la 350 de mii de dolari pentru investiţii în infrastructura post-recoltare, procurare de echipamente pentru ambalare şi pentru alte necesită”, menţionat, la o conferinţă de presă,  ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov/.

În cadrul celei de-a treia componente, producătorii agricoli vor putea obţine granturi, pentru promovarea unor practici agronomice durabile, implementarea tehnologiilor de conservare a solului, terasare, plantarea fâşiilor de protecţie a solului. Granturile vor fi individuale, iar mărimea acestora va fi de până la 20 de mii de dolari.

„Aceste activităţi vor face sigure şi atractive produsele moldoveneşeşti, atât pe piaţa externă, cât şi pe piaţa internă”, a subliniat ambasadoarea Suediei în Republica Moldova,  Ingrid Tersman.

Directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Abdoulaye Seck, a menţionat că modelul economic la care aspiră Moldova este durabil, bazat pe atragerea investiţiilor şi majorarea exporturilor.

Valoarea proiectului este de circa 26 mln dolari, inclusiv 18 mln dolari  împrumut de la Banca Mondială, 4,6 mln dolari – de la Fondul Ecologic Global şi 2,89 mln dolari grantul oferit de Gvernul Suediei. Proiectul va fi implementat până  în iunie 2017.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.