Succesul luptei cu corupţia se vede nu doar din numărul de arestări, consilier UE

Pentru a atinge succes în lupta cu corupţia trebuie să existe mai mulţi factori şi anume: o procuratură independentă, un serviciu anticorupţie independent, o poliţie neangajată politic, dar şi o societate civilă care să vrea să facă schimbări. De această părere este Pawel Wojtunik, expert european în lupta împotriva corupţiei, care consultă Guvernul de la Chişinău.

„Trebuie să înţelegem că succesul luptei cu corupţia se vede nu doar din numărul de persoane arestate. Vorbim în primul rând despre măsuri de prevenire, precum şi despre cooperarea între organele de drept, organizaţiile neguvernamentale şi mass-media. Fără cooperarea cu mass-media este practic imposibil de a schimba comportamentul societăţii în raport cu corupţia”, a declarat consilierul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Pawel Wojtunik, care a deţinut funcţia de şef al Biroului Central Anti-corupţie polonez, spune că în cazul Poloniei, un factor important a fost şi aderarea la UE. Pentru că oamenii au avut posibilitatea să călătorească, să comunice, să înveţe din experienţele statelor europene. „Pe lângă aceasta, există şi factorul economic: Polonia, din fericire, nu s-a confruntat cu crize economice majore începând cu 2008, spre deosebire de alte state europene”, a notat consilierul.

În opinia sa, este foarte important să se înţeleagă – corupţia nu este o problemă strict politică. Potrivit lui, în Polonia s-a făcut greşeala că a fost percepută aşa iniţial. „Părerea mea este că lupta cu corupţia este o chestiune ce ţine în primul rând de criminologie. Este o crimă şi este foarte important să se creeze o instituţie apolitică care să lupte cu ea. La fel, pentru a avea succes, este important să se consolideze încrederea cetăţenilor, a societăţii în instituţia care luptă cu acest fenomen”, a menţionat oficialul.

„Corupţia este ca alcoolismul – oricine poate să fie afectat. De aceea, să începem cu noi înşine”, a sugerat consilierul.

Pawel Wojtunik este unul dintre cei 25 de consilieri europeni care se află la Chişinău pentru a oferi asistenţă în sectoarele-cheie ale Acordului de Asociere, începând cu cel bancar şi terminând cu practicile „bunei guvernări”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.