Problema retragerii trupelor rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene, care va fi discutată săptămâna curentă în cadrul Organizației Națiunilor Unite, este pe cât de importantă pentru Republica Moldova, dar nu numai, pe atât de complicată. Această problemă are o istorie de lungă durată și are cel puțin trei aspecte: relațiile moldo-ruse, soluționarea problemei transnistrene și activitatea Republicii Moldova pe plan internațional. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
Politicianul Valentin Crîlov susține că din perspectiva relațiilor cu Federația Rusă, nu există oportunitatea înaintării inițiativei de retragere a trupelor. „Dacă vorbim de negocierea cu Tiraspolul având în vedere soluționarea problemei transnistrene, de asemenea, această discuție la ONU nu duce la succes. Tiraspolul a avut și are neîncredere față de Chișinăul oficial și această lipsă de încredere este un obstacol foarte serios pentru accelerarea procesului de negocieri”, a declarat politicianul.
Cel de-al treilea aspect are mai mulți vectori, este legat strict de prolema securității naționale și Valentin Crîlov bănuiește că această inițiativă de retragere a trupelor rusești are legătură cu un scenariu care s-ar numi „împotriva cui ne împrietenim”. Potrivit lui, retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, este necesară dar contează foarte mult modalitatea în care se va face acest lucru.
Analistul Anatol Țăranu susține că pe tot parcursul existenței statului Republica Moldova , poziția oficială a țării în raport cu prezența militară străină nu s-a schimbat. Intensitatea abordării problemei a fost diferită în diverse perioade, dar constant a fost refuzul Republicii Moldova de a recunoaște prezența militară pe teritoriul țării. „Prezența militară a Federației Ruse în Republica Moldova este ilegală și are tangență cu ceea ce se numește ocupația de către o armată străină a unui teritoriu al unei țări străine”, spune Anatol Țăranu.