Subiectul celei de-a doua moţiuni de cenzură poate genera reacţii negative, Iurie Leancă

Subiectul celei de-a doua moţiuni de cenzură este unul delicat şi sensibil. Între opoziţie şi guvernare trebuie să fie un consens în ceea ce ţine de reintegrarea ţării. Faptul că PCRM a ales problema transnistreană drept un instrument de atac, ar putea genera reacţii negative, susţine premierul Iurie Leancă, invitat la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime, transmite IPN.

„Nu ascund că ceea ce ţine de prima moţiune de cenzură, aceste două proiecte au creat o anumită controversă în societate şi poate trebuia să discutăm mult mai detaliat în Parlament. Ceea ce ţine de al doilea subiect, regret profund că deputaţii comunişti au mers pe această cale”, susţine Iurie Leancă. Potrivit premierului, acţiunile comuniştilor demonstrează, încă o dată, faptul că ideologia comunistă este una de trecut, care nu are nimic în comun cu dorinţa societăţii şi guvernării de a construi o ţară europeană.

Preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă, Vasile Nedelciuc, a spus că apreciază activitatea actualului guvern şi îl susţine. Principalul motiv ar fi că nu ar exista o altă forţă politică autentică în stare să preia ştafeta şi să menţină parcursul european al Republicii Moldova. Expertul în politică externă consideră că din punct de vedere al relaţiilor externe ale Republicii Moldova, în special cu Uniunea Europeană, Guvernul Leancă are doar cuvinte de laudă, însă ceea ce ţine de politica internă se „bate pasul pe loc”.

Referitor la subiectul celei de-a doua moţiuni de cenzură – conflictul transnistrean şi instituirea punctelor migraţionale de control pe linia administrativă care separă cele două maluri ale Nistrului, Vasile Nedelciuc consideră că deputaţii comunişti fac un joc electoral şi ar trebui să-şi amintească ce au făcut ei când erau la guvernare pentru a rezolva acest conflict.

„Iurie Leancă nu are noroc de o opoziţie cu un grad înalt de inteligenţă şi cultură politică”, a spus comentatorul politic Mihai Cernenco. Potrivit acestuia, în cele 4 luni de activitate, Guvernul Leancă înregistrează rezultate pozitive, însă adevăratul rezultat va fi realizat la Summitul Parteneriatului estic de la Vilnius.

Joi, 10 octombrie, PCRM a înaintat moţiune de cenzură asupra activităţii Guvernului, condus de Iurie Leancă. Deputaţii comunişti au învinuit actualul Guvern de corupţie si de deposedare a instituţiilor de stat. Audiată în următoarea şedinţă în plen a Parlamentului, moţiunea a fost anulata pentru insuficienta de voturi. În aceeaşi zi, comuniştii au emis altă moţiune de cenzură asupra activităţii Guvernului. De această dată subiectul vizează conflictul transnistrean care va fi discutat în şedinţa de marţi, 22 octombrie, a Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE