Subiectele prioritare de pe agenda reglementării transnistrene, discutate la Guvern

Asigurarea liberei circulații pe ambele maluri ale Nistrului, activitatea școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, dar și posibilitatea redeschiderii podului de la Gura Bâcului – reprezintă câteva dintre subiectele prioritare de pe agenda reglementării transnistrene pentru anul 2017. În cadrul întrevederii vicepremierului Gheorghe Balan cu reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Wolf Dietrich Heim, oficialii și-au exprimat intenția de a întreprinde pași concreți, astfel încât la sfârșit de an să fie atinse rezultate palpabile, transmite IPN.

Wolf Dietrich Heim a declarat că vizita în Republica Moldova va contribui la înțelegerea profundă a situației de aici, a ceea ce se întâmplă și ce urmează a fi întreprins anul acesta, iar ca rezultat să fie pregătit terenul pentru întrevederea în formatul 5+2 care urmează să se desfășoare anul curent. Oficialul a reiterat poziția expusă anterior, și anume soluția cuprinzătoare a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special acordat regiunii transnistrene.

Vicepremierul Gheorghe Balan a menționat că în cadrul întrevederii au fost prezentate subiectele prioritare. Pe lângă asigurarea liberei circulații pe ambele maluri, școlile cu predare în grafie latină, printre priorități se mai numără și reîntoarcerea pământurilor din raionul Dubăsari proprietarilor, pentru ca aceștia să le poată prelucra. La fel, au fost discutate aspecte legate de accesul misiuni OSCE în regiune, dar și evacuarea munițiilor militare care se dețin în depozitul de la Cobasna. Potrivit lui, aceste priorități reprezintă pași mici, dar pozitivi. „Ca abordare am sugerat să ne menținem pe ideea de promovare acțiunilor pozitive și să ne abținem de la acțiuni care ar putea dăuna procesului, până la elaborarea unor mecanisme bune și acceptate de populație și ambele părți”, a subliniat vicepremierul.

„Suntem convinși că eforturile noastre comune vor contribui la îmbunătățirea vieții populației. Am dori ca aceste eforturi să ducă la reglementarea conflictului transnistrean pe parcursul anului 2017, însă fiind realiști, cel puțin sperăm să obținem careva rezultate tangibile întru îmbunătățirea vieții populației de pe ambele maluri ale râului Nistru și întreprinderea unor pași concreți care ar contribui la apropierea celor două maluri și la reintegrarea Republicii Moldova”, a notat Gheorghe Bălan.

Referindu-se la declarațiile președintelui Igor Dodon făcute la Moscova, precum că diferendul transnistrean ar putea fi soluționat în termen de trei ani, Gheorghe Balan a declarat că în cazul existenței unor condiții propice, a acordului partenerilor internaționali și a suportului plenar al populației de ambele maluri ale Nistrului, reintegrarea poate avea loc și azi. Potrivit lui, este bine de a elabora planuri de acțiuni pentru o perioadă realistă de timp care ar implica toți factorii importanți în acest proces. Cât ține de foia de parcurs pe care șeful statului a transmis-o părții ruse, vicepremierul a spus că nu a văzut-o și conținutul acesteia nu a fost coordonat cu biroul pentru reintegrare. Oficialul a mai spus că acest fapt ar putea crea anumite discrepanțe și, de aici, reiese necesitatea unei coordonări mai bune a eforturilor, a mesajelor și a resurselor de care dispun autoritățile de la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.