SUA penalizează R. Moldova pentru eforturi minime depuse în vederea combaterii traficului de fiinţe umane
Raportul privind traficul de persoane pe anul 2008, lansat de către secretarul de stat al SUA la 4 iunie curent, plasează Moldova în categoria ţărilor care nu întrunesc standardele minime pentru eliminarea formelor grave de trafic de fiinţe umane şi care nu depun eforturi semnificative pentru a întruni aceste standarde, transmite Info-Prim Neo cu referire la Ambasada SUA la Chişinău.
Cu toate că Moldova a dat dovadă de unele progrese în aceste domenii, secretarul de stat al SUA a stabilit că, în perioada martie 2007 – martie 2008, R. Moldova nu a făcut faţă şi nici nu a depus eforturi pentru a combate fenomenul traficului de fiinţe umane, se spune într-un comunicat al misiunii diplomatice. Pe lângă lipsa unor progrese clare în dosarele unor funcţionari de stat acuzaţi de complicitate la trafic, raportul menţionează că măsurile întreprinse de Guvern pentru protecţia victimelor au fost insuficiente. În perioada de raportare, Guvernul nu a elaborat măsuri active de a identifica victimele, şi nu a oferit finanţare ONG-urilor ce oferă asistenţă victimelor.
În decurs de 90 zile de la lansarea Raportului privind traficul de persoane, preşedintele SUA trebuie să transmită Congresului indicaţii privind ţările clasate în Categoria 3. Acestor state, printre care şi R. Moldova, li s-ar putea aplica restricţii privind asistenţa din partea Guvernului SUA, inclusiv restricţii în acordarea unui Program deplin în cadrul Corporaţiei Provocările Mileniului şi voturi negative din partea SUA în acordarea asistenţei din partea instituţiilor financiare internaţionale.
Pe parcursul următoarelor două luni, guvernul SUA va lucra cu Guvernul Moldovei pentru a promova îmbunătăţiri în modul în care este abordat traficul de persoane. Acţiunile Moldovei pe parcursul următoarelor 60 de zile, în deosebi eforturile Moldovei de a soluţiona problema în legătură cu presupusa complicitate a funcţionarilor de stat vor fi reevaluate. Dacă în această perioadă Guvernul de la Chişinău va întreprinde acţiuni semnificative contra traficului, R. Moldova ar putea fi catalogată drept o ţară ce întreprinde eforturi semnificative pentru a combate traficul de persoane.
Moldova este o importantă ţară de origine şi, într-o măsură mai mică, o ţară de tranzit pentru traficul de femei şi fete tinere în scopul exploatării sexuale comerciale. Se estimează că peste un procent din cei aproximativ 750 000 cetăţeni ai Moldovei care lucrează peste hotare sunt victime ale traficului.