SUA critică Rusia pentru presiuni exercitate asupra R. Moldova şi Georgiei
Secretarul de stat adjunct al SUA pentru probleme politice, Nicholas Burns, a criticat Rusia pentru blocarea dezvoltării economice a R. Moldova şi Georgiei, prin "presiuni economice şi financiare", scrie publicaţia „Ziua”, citată de Info-Prim Neo.
„Anumite ţări din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa au recurs la presiuni economice şi financiare pentru a-şi impune voinţa vecinilor lor'', a afirmat Burns în cadrul celei de-a 14-a conferinţe anuale a OSCE, care a avut loc luni la Bruxelles, făcând aluzie directă la Rusia. „În particular, două state membre suferă o presiune imensă. În RM şi Georgia, conflictele prelungite şi ameninţările externe împiedică buna dezvoltare economică şi democratică a statelor suverane", a acuzat oficialul american.
Reamintind Moscovei că nu şi-a respectat angajamentele luate la Istanbul, în 1999, privind evacuarea trupelor şi patrimoniului rusesc din Transnistria şi Georgia, oficialul american a făcut apel la Rusia să îşi cheme soldaţii acasă. Totodată, oficialul american a ţinut să evoce prezenţa, atât în R. Moldova, cât şi în Georgia a unor elemente separatiste proruse, Transnistria şi, respectiv, Osetia de Sud şi Abhazia. SUA vor insista pe lângă Rusia pentru a se ţine de promisiunea făcută la Istanbul, în 1999, a subliniat secretarul de stat adjunct al Statelor Unite, apreciind că este doar "o chestiune de timp" pentru îndeplinirea angajamentelor de la Istanbul.
În contextul manifestării unui "interes deosebit" faţă de diferendul transnistrean, România şi-a reiterat sprijinul acordat demersurilor de soluţionare a acestuia, în sensul respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a RM. "Continuarea tentativelor separatiste, precum organizarea recentă, de către autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol, a unui referendum privind independenţa regiunii, trebuie descurajate cu fermitate", a declarat ministrul român de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, în cadrul reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE.
Pe lângă SUA şi România, şi Uniunea Europeană, Preşedinţia în exerciţiu a OSCE, Cehia, Slovacia, Letonia au chemat Federaţia Rusa, în cadrul celui de-al 14-lea Consiliu ministerial al OSCE, la Bruxelles, să-şi îndeplinească în totalitate angajamentele asumate la Summit-ul OSCE de la Istanbul (1999) privind retragerea completă a forţelor sale de pe teritoriul R. Moldova.