Ambasada SUA la Chișinău anunță o competiție deschisă pentru obținerea unui grant în cadrul programului de granturi Fondul Ambasadorilor pentru Conservarea Culturală pentru anul 2019. Suma minimă a unui singur grant este de 10 mii de dolari, iar cea maximă – 200 de mii de dolari, transmite IPN.
Fondul Ambasadorilor finanțează proiecte de salvgardare a patrimoniului cultural în trei categorii. Categoria „Monumente de cultură” include proiecte de conservare a unui edificiu istoric, salvgardare a unui sit arheologic sau documentarea unor situri culturale într-o regiune cu scopul salvgardării. Categoria „Obiecte culturale și colecții” prevede proiecte de conservare a unui obiect sau colecție de obiecte, evaluarea gradului de degradare și elaborarea strategiei de conservare a unei colecții, inventarierea unei colecții. „Forme de expresie culturală tradițională” este a treia categorie și include muzica tradițională, limbile indigene, și meșteșugurile. Proiectele în această categorie pot include documentarea și înregistrarea video și audio a formelor tradiționale de muzică și dans cu scopul diseminării ca mijloc de studiere și salvgardare sau suport pentru instruirea în domeniul salvgardării artelor sau meșteșugurilor tradiționale pe cale de dispariție.
Solicitanți de grant pot fi organizații non-guvernamentale, muzee, ministere ale culturii sau instituții și organizații similare. Fondul Ambasadorilor încurajează subvențiile, contribuțiile și alte forme de participare financiară.
Data limită de depunere a proiectelor este 12 decembrie. Persoana de contact pentru acest program este Alexandru Leanca, tel: 022 85-17-14, e-mail: leancaai@state.gov, saleanca@yahoo.com.