Studiu: Părinţii nu cunosc cum să acţioneze atunci când copiii încearcă să fumeze

Părinţii, în mare parte, preferă să evite discuţia privind fumatul şi ţigările cu copiii lor. Aceştia nu ştiu cum să-şi impună copiii să nu încerce să fumeze şi chiar recurg la violenţă pentru a-i face să le fie frică de ţigări şi ceea ce e legat de ele. Astfel de concluzii se conţin în studiului calitativ „Publicitatea şi promovarea ţigărilor la punctele de comercializare”, efectuat în rândul copiilor din ciclul primar de studii şi prezentat într-o conferinţă de presă la IPN.

În opinia părinţilor intervievaţi, răspândirea consumului de ţigări şi fumatul în locurile publice afectează direct şi indirect copiii. Pe de o parte, copiii sunt în situaţia în care inhalează fumul de ţigări, atunci când sunt în locurile publice, iar, pe de altă parte, aceste practici şi comportamente provoacă curiozitatea copiilor, în special a celor mici, care sunt predispuşi să imite maturii.

Părinţii se declară îngrijoraţi de modul de comercializare a ţigărilor, inclusiv faptul că punctele de comercializare a acestora sunt foarte răspândite, iar legislaţia în acest domeniu nu este respectată, dar şi de accesul liber la ţigări ieftine. Unii părinţi au menţionat că există ţigări care costă10 lei pachetul, iar copiii de obicei dispun de aşa bani. În aceste condiţii ţigările devin tot mai accesibile pentru copiii.

Unii părinţi sunt convinşi că copiii lor nu se interesează de ţigări (fumat) pentru că  au discutat în familie despre dauna pe care o aduc sănătăţii. Alţi părinţi consideră că cei mici au fost informaţi la şcoală sau au citit informaţii, au privit reportaje/filme cu mesaje anti-tabac şi sunt informaţi în acest domeniu. În acelaşi timp, unii părinţi recunosc că nu prea ştiu cum să reacţioneze în situaţiile în care copii încearcă să fumeze sau se confruntă cu anumite probleme în acest sens. Din experienţele anterioare, cu copiii mai mari, intervenţia părinţilor nu întotdeauna este adecvată.

„…pe când avea 8 ani a încercat să fumeze. Soţul i-a dat voie să încerce, copilul singur a luat ţigara a aprins-o, el deja ştia cum se foloseşte. Soţul se uita cum o pune în gură şi până într-un final i-a fript limba, de atunci fiul meu nu mai fumează”, a recunoscut o mamă. „Copilul meu de mic lua totul în mână, şi aceste ţigări călcate şi aruncate pe jos, noi tot ascundeam chibriturile ca el să nu aprindă vreo ţigară şi până soţul nu l-a fript pe palmă nu s-a liniştit”, a spus o altă mamă.

Părinţilor chestionaţi în cadrul studiului le-au fost prezentate doua filmuleţe din Federaţia Rusă în care copiii de vârsta similară cu acea a copiilor lor îşi expun opiniile faţă de pachetele de ţigări. Aceştia au rămas surprinşi de modul în care copiii reacţionează la pachetele de ţigări şi detaliile pe care le observă, modul în care sunt atraşi de ambalajele ţigărilor, prin culorile şi desenele, elementele care apar pe pachet, asocierile pe care le fac copiii etc.

Ghenadie Ţurcanu, coordonator de proiect de la Centrul PAS, a subliniat că violenţa este inacceptabilă, dar părinţii nu sunt vinovaţi de această situaţie, deoarece ei nu ştiu cum să-şi descurajeze copiii în privinţa fumatului. Expertul e de părere că autorităţile trebuie să intervină pentru a elimina orice element legat de ţigări care ar putea să-i provoace pe copii să încerce să fumeze.

  • ghenadie turcanu despre aplicarea violentei de catre parinti.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.