Studiu: Legea privind transparenţa în procesul decizional, neaplicată în totalitate

Deşi Legea privind transparenţa în procesul decizional este în vigoare de 7 ani, autorităţile publice centrale şi locale din Republica Moldova nu aplică în totalitate prevederile acesteia. Concluzia se conţine într-un studiu realizat de către Asociaţia Presei Independente din Moldova, Societatea Academică din România şi Academia de Advocacy din Timişoara, şi a fost prezentat la Chişinău marţi, 29 martie, transmite IPN.

Autorii studiului au concluzionat că pe site-urile majorităţii instituţiilor publice există rubrici/compartimente speciale „Transparenţa decizională”, însă în multe cazuri acolo lipsesc informaţii relevante despre procesul de asigurare a transparenţei în luarea deciziilor. Unele instituţii nu dispun de pagini web funcţionale. La fel, nu sunt funcţionale nici majoritatea adreselor de e-mail indicate pe site-urile primăriilor.

Obligaţia legală a autorităţilor publice de a publica raportul anual privind transparenţa în procesul decizional nu mai târziu de sfârşitul trimestrului I al anului imediat următor anului de referinţă, este neglijată. Pentru anul 2013, au publicat pe site-uri raportul pe transparenţă decizională doar 12% din instituţiile publice monitorizate, iar pentru anul 2014 – doar 16%. Nicio primărie din ţară nu a oferit niciun fel de date despre procesul lor decizional, nici pe site şi nici la cerere.

Majoritatea actelor autorităţilor publice sunt adoptate fără a fi dezbătute public. Astfel, numai 9% dintre proiectele adoptate la nivel de minister au fost dezbătute public în 2013 şi 14% în 2014; consiliile raionale au dezbătut public 24% dintre proiectele adoptate în 2013 şi 33% în 2014. Ministerul Economiei este singurul care a dezbătut public peste jumătate dintre propunerile adoptate în ambii ani.

Cetăţenii şi ONG-urile sunt încă puţin familiarizaţi cu drepturile pe care le conferă legea şi nu le utilizează frecvent şi în totalitate, transparenţa examinării propunerilor venite din partea cetăţenilor şi a ONG-urilor este foarte scăzută.

Autorii studiului subliniază că, având în vedere standardele minime europene de consultare publică şi angajamentele asumate de Republica Moldova în Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, se recomandă elaborarea şi aplicarea unei metodologii unitare de implementare a Legii privind transparenţa în procesul decizional.

Se mai recomandă obligarea tuturor autorităţilor publice centrale şi locale să creeze şi să asigure funcţionalitatea unor pagini web în parametri şi setări tehnice care ar permite asigurarea accesului cetăţeanului la informaţia publică. Informaţia trebuie să fie accesibilă pe site-ul autorităţii publice, într-un loc vizibil, uşor de identificat. De asemenea, conform standardelor europene, informaţia publică trebuie să fie clară, concisă şi să includă toate detaliile necesare, care să faciliteze răspunsul cetăţenilor şi a părţilor interesate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.