Apa din apeductele centralizate aprovizionate din apele subterane, în comparaţie cu cele alimentate din apele de suprafaţă, prezintă mai multe neconformităţi – arată un studiu desfăşurat în toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv în trei municipii şi UTA Găgăuzia, în perioada iulie-septembrie 2016, transmite IPN.
Probele au fost prelevate în mare parte din apeductele centralizate ale instituţiilor publice, precum şi de la persoane fizice. Veronica Doni, una dintre autoarele studiului, a comunicat în cadrul clubului de presă de prezentare a rezultatelor, că în conformitate cu parametrii fizico-chimici investigaţi 30 de probe (30,6 %) corespund cerinţelor de calitate. În 66 de probe unii parametri fizico-chimici depăşesc valorile admise. În 75 de probe s-au investigat indicii microbiologici, din care 42 de probe (56%) sunt conforme şi 33 de probe (44%) nu corespund normelor sanitare.
În probele examinate, indicatorii pH şi conductivitatea nu depăşeau valorile maxime şi minime admise. În acelaşi timp, s-au depistat valori mărite de fluoruri, nitriţi, nitraţi, bor, fier, sodiu etc.
Duritatea apei este mai mică decât limita minimă admisă în 41 de probe (48,8%) din 84 examinate. Cele mai mici valori s-au depistat în Călăraşi, Basarabeasca, Ceadîr-Lunga, Făleşti, Râşcani, Edineţ şi Donduşeni. Mineralizarea apei este mai mare decât limita admisibilă în 11 probe (13%) din cele 84 examinate. Cele mai mari valori s-au depistat în Criuleni, Călăraşi, Comrat, Taraclia, Sângerei şi Făleşti.
Experta a menţionat că în localităţile în care sunt folosite sursele de ape de suprafaţă precum, râurile Nistru şi Prut, probele prelevate s-au dovedit a fi în mare parte conforme.
Acest studiu a fost realizat de Fundaţia Est-Europeană în cadrul proiectului „Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova cu cele din Uniunea Europeană”.