Pe lângă sărăcie, şomaj şi criză politică, populaţia a început să scoată în topul problemelor majore şi corupţia. Aproape 80% din respondenţii studiului sociologic „Corupţia în administraţia publică locală” declară că acest fenomen reprezintă pentru ei o problemă majoră şi acută. Rezultatele studiului, realizat de CBS-AXA la comanda Centrului Contact, au fost prezentate într-o conferinţă de presă la IPN, miercuri, 20 aprilie, transmite IPN.
Fiind întrebaţi ce înţeleg ei prin noţiunea de corupţie, peste 30% din respondenţi au spus că aceasta înseamnă „a da bani pe nedrept cuiva”. Vasile Cantarji de la CBS-AXA, care a prezentat rezultatele studiului, a remarcat că majoritatea percepţiilor privind corupţia sunt corelate cu acordarea de bani în schimbul unor servicii inclusiv în justiţie, medicină, pentru soluţionarea problemelor sau pentru a avansa pe cineva într-o poziţie.
Potrivit lui Vasile Cantarji, e îngrijorător că circa trei pătrimi din populaţie percep corupţia deja ca un fenomen tradiţional în societate, iar cadourile acordate medicilor pentru consultaţii nu sunt văzute ca acte de corupţie, ceea ce reprezintă o remitenţă din perioada sovietică. Peste 57% dintre respondenţi consideră că guvernarea mimează lupta împotriva corupţiei. Cauzele extinderii corupţiei sunt diverse, majoritatea respondenţilor însă menţionează că persoanele corupte nu sunt trase la răspundere, nu este reformată justiţia şi corupţia persistă în instituţiile statului.
Majoritatea respondenţilor consideră că fenomenul corupţiei este prezent atât în instituţiile puterii centrale, cât şi în cele la nivel local. Totodată, Vasile Cantarji a subliniat că un lucru îmbucurător este opinia majorităţii respondenţilor că vinovaţi de frecvenţa actelor de corupţie sunt atât cei care iau mită, cât şi cei care dau.
Cât ţine de încredere în instituţii, peste 40% dintre respondenţi declară că au încredere în primărie, peste 36% - în instituţiile de învăţământ, iar circa 35% - în instituţiile medicale. Pe ultimele locuri la capitolul încredere se clasează justiţia, Parlamentul şi Guvernul. Cu toate acestea, responsabile de lupta împotriva corupţiei sunt percepute anume instituţiile care nu se prea bucură de încrederea populaţiei.
Vasile Cantarji a mai menţionat că este îngrijorător faptul că 20% dintre intervievaţi consideră că fenomenul corupţiei nu poate fi combătut. 31% dintre respondenţi sunt de părere că corupţia va exista mereu, dar poate fi redusă, iar alte 31% cred că acest fenomen poate fi redus substanţial. Doar 11% cred că corupţia poate fi complet extirpată.
Studiul a fost efectuat în perioada 28 ianuarie-4 februarie, în raioanele Teleneşti, Călăraşi, Rezina, Criuleni, Cimişlia şi municipiul Bălţi. Au fost realizate 601 interviuri, iar marja de eroare este de 4%. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Transparenţa şi responsabilitatea autorităţilor locale prin activităţi comune mass-media şi ONG-uri”, implementat de Centrul naţional de asistenţă şi informare a ONG-urilor din Moldova „Contact”.