Studiile în domeniul dreptului sunt neglijate de autorităţi, decan

În pofida acţiunilor ample de reformare a sectorului justiţiei şi procuraturii, învăţământul superior juridic este lăsat în urmă, având şi el nevoie de o amplă reformă, declară decanul Facultăţii de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, Sergiu Băieşu. În cadrul unei lecţii deschise la Universitatea de Stat, decanul a spus că în Moldova sunt 17 facultăţi de drept, dar nu există o curriculă de învăţământ uniformizată, transmite IPN.

„Viitorul procuror, avocat, judecător trebuie să aibă cunoştinţe profunde, iar cunoştinţele profunde urmează a fi obţinute în instituţiile de învăţământ. Cu regret, nu se pune acelaşi accent pe reforma în învăţământul superior juridic”, a constatat Sergiu Băieşu. Acesta a adăugat că statul finanţează insuficient viitorii specialişti în drept, doar în proporţie de 3%. În opinia sa, statul trebuie să pregătească nişte reguli ca cei care vor decide soarta oamenilor în instanţele de judecată să fie de un profesionalism foarte înalt.

Prezent la eveniment, ministrul justiţiei, Vladimir Grosu, a spus că dacă studenţii vor trece doar prin culoarele universităţii, nu şi prin aulele acesteia, atunci statul va investi degeaba. Ministrul justiţiei a cerut de la studenţi perseverenţă, cunoştinţe profunde în domeniile în care vor dori să lucreze, pentru că ei sunt cei care vor trebui să implementeze reformele elaborate în prezent în domeniul justiţiei.

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, prezent şi el la lecţia deschisă, a menţionat că investiţia în sistemul educaţional este un element-cheie în dezvoltarea unui stat, precizând că studenţii de azi sunt viitorii judecători, avocaţi, procurori şi este necesar să fie bine pregătiţi pentru a putea consolida sistemului justiţie ca acesta să se bazeze pe încredere, conformitate şi să aducă venituri în sistemul de impozite.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.