Studenții Universității de Stat din Moldova vor învăța cum să ajute refugiații din Ucraina

Agenția ONU pentru Refugiați va oferi studenților Universității de Stat din Moldova, în cadrul unui curs opțional, posibilitatea să-și extindă abilitățile și cunoștințele despre refugiați și acțiunea umanitară. Cele două instituții au semnat un Memorandum de înțelegere privind instruirea studenților în domeniul protecției persoanelor strămutate și regimului internațional privind protecția refugiaților, transmite IPN.

Problemele legate de strămutarea forțată a persoanelor au căpătat o actualitate sporită pentru Republica Moldova începând cu 24 februarie 2022, odată cu declanșarea agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Republica Moldova a primit mai mulți refugiați din Ucraina pe cap de locuitor decât orice altă țară din lume: de la începutul războiului, la fiecare trei cetățeni moldoveni le revenea un refugiat din Ucraina. Potrivit situației de la 11 aprilie 2023, din totalul de 800 096 de refugiați ucraineni care au intrat în Republica Moldova, 100 058 încă se mai află aici, dintre care 60% sunt femei și fete, iar 46% sunt copii.

„Poporul și Guvernul Republicii Moldova sunt un exemplu de umanitarism și solidaritate cu refugiații și cu cei mai vulnerabili. Astfel de sentimente nobile, combinate cu abilități și cunoștințe, este ceea de ce lumea și sectorul umanitar au nevoie”, a menționat Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Moldova, citată într-un comunicat de presă al organizației.

În conformitate cu Pactul Global pentru Refugiați (GCR), Agenția ONU pentru Refugiați își propune să contribuie cu resurse și expertiză pentru a îmbunătăți calitatea și incluziunea sistemului educațional național și pentru a facilita accesul elevilor refugiați și al celor din comunitatea gazdă. „Aștept cu nerăbdare să văd mai mulți moldoveni lucrând în organizații internaționale, în cadrul ONU sau devenind viitorii ambasadori ai Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului și al dezvoltării”, a spus Francesca Bonelli.

Prin semnarea Memorandumului de înțelegere cu USM, UNHCR va oferi studenților oportunități de formare și stagii de practică privind nevoile refugiaților și ale comunităților gazdă, respectiv perspectiva de a urma o carieră în domeniul umanitar.

În cooperare cu Agenția ONU pentru Refugiați, USM va pregăti viitorii profesioniști moldoveni pentru a face față nevoilor stringente ale refugiaților și pentru a promova o societate mai incluzivă, unde  drepturile și demnitatea refugiaților sunt respectate. „Cu sprijinul UNHCR, tinerii care studiază dreptul, jurnalismul și științele sociale pot intra în contact cu peste 75 de ani de cunoștințe și experiență acumulată în lucrul cu refugiații și persoanele strămutate”, a declarat Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova.

Această activitate se înscrie în angajamentul UNHCR de a sprijini Guvernul Republicii Moldova în consolidarea capacităților de pregătire pentru situații de urgență și de protecție social, pentru a asigura aflarea sigură și legală a refugiaților în țară, se arată în comunicatul UNHCR.

De la începutul fluxului de refugiați, UNHCR a oferit Republicii Moldova asistență și sprijin în valoare de peste 100 de milioane de dolari SUA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE