Studenții nu sunt mulțumiți de condițiile pe care le au în căminele din Chișinău, sondaj

Motivul principal pentru care studenții aleg să locuiască cu chirie ține de condițiile sub așteptări în căminele universităților din Chișinău. Peste 60% din respondenții unui sondaj de opinie au menționați că nu sunt mulțumiți de condițiile din cămine, 45% nu vor să folosească grupurile sanitare, iar peste 40% au menționat că au nevoie de mai multă intimitate. Peste 30% nu vor să locuiască în cămine din cauza restricțiilor care li se impun. Datele se conțin într-un sondaj la care au participat membrii Ligii Studenților din Basarabia.

Într-o conferință de presă la IPN, Andrei Călugăreanu, student în anul III la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și membru al Ligii Studenților din Basarabia, a menționat că sunt respondenți care doresc să locuiască cu chirie pentru că nu le place atmosfera din cămin. 9% din respondenți spun că nu au prins un loc în cămin pentru că „unele universități nu fac față numărului mare de studenți care vin să-și facă studiile la Chișinău și solicită un loc de cazare”. 

Andreea Negritu, studentă în anul III la Universitatea de Stat din Moldova, a spus doar 39% dintre respondenți sunt mulțumiți de procedura de cazare sau alocare a locurilor în cămine, restul fiind nemulțumiți de lipsa de transparență în procesul de cazare, lipsa de informare cu privire la formalități, acte, proceduri. 20% au sesizat problema discrepanțelor între cămine, iar 18% au evidențiat problema corupției sau a cazurilor de aranjamente ilegale cu privire la cazare.

Nicoleta Gherman, vicepreședintele Ligii Studenților din Basarabia, a menționat că 79% din studenții care stau la cămine „doresc ca acestea să fie deschise permanent, problemă care a fost discutată și rezolvată parțial începând cu acest an de studii, astfel că majoritatea universităților publice din Chișinău au făcut modificări în regulamentul lor, însă până în acest moment încă persistă probleme și studenții continuă să întâmpine impedimente la acest capitol”, a menționat Nicoleta Gherman.

70% din respondenți cunosc că există un regulament privind funcționarea căminelor studențești ale universității în care învață, iar 30% nu știu despre acest regulament. Din cei care cunosc că el există, 60% au spus că l-au citit. Numărul respondenților care îl cunosc, dar nu l-au citit și numărul celor care nu-l cunosc formează 40%, ceea ce este destul de grav în momentul când este vorba despre drepturile studenților, a precizat Ieronim Ciobanu, președintele Ligii Studenților din Basarabia.

Sondajul a fost elaborat în perioada vară-toamnă. Respondenții sunt în număr de 1300 de persoane, majoritatea din anul I (38%), II (29%) și III (21%) de studii, o parte dintre care nu locuiesc în cămine.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.